Pokračování kauzy Guardian: Úřady smějí prozkoumat zabavené dokumenty

Londýn - V zájmu národní bezpečnosti povolil britský soud omezené prozkoumání dokumentů zabavených Brazilci Davidu Mirandovi, partnerovi Glenna Greenwalda. Tento americký novinář britského listu The Guardian píše o Edwardu Snowdenovi, jenž vyzradil program amerických tajných služeb Prism a nyní pobývá v Rusku, kde dostal azyl. Mirandu v neděli na londýnském letišti na několik hodin zadrželi na základě protiteroristického zákona.

Podle londýnského soudu mohou britské úřady prozkoumat Mirandovy dokumenty a vyšetřit případné Mirandovy vazby na terorismus. Zároveň ale úřadům nařídil, aby prokázaly do 30. srpna, že v dokumentech důkazy o tom existují. V tento den pak v dané věci opět rozhodne. Pro vyšetřovatele jde o šibeniční termín, protože musejí projít tisíce materiálů.

Mirandovi právní zástupci rozhodnutí soudu označili za své dílčí vítězství. „Vláda má nyní sedm dnů, aby dokázala, že existuje skutečná hrozba pro národní bezpečnost,“ reagovala Mirandova obhájkyně Gwendolen Morganová. Dodala, že v podstatě neví, na základě jakých podkladů je muž vyšetřován.

Policie už uvedla, že na základě několika zjištěných skutečností už vyšetřování zahájila. Podle ministryně vnitra Theresy Mayové obsahuje zabavený materiál vysoce citlivé údaje, jejichž nedovolené zveřejnění by ohrozilo bezpečnost Británie a životy lidí. Zároveň obhajovala postup policie, že využila protiteroristického zákona. Podle ní je to oprávněné, pokud policie měla důvodné podezření, že Miranda disponoval informacemi užitečnými pro teroristy.

Mirandu při mezipřistání z Berlína do Ria de Janeira v neděli devět hodin zadržovala policie na londýnském letišti na základě protiteroristického zákona. Nakonec ho propustila, ale ponechala si jeho notebook, telefon, cédéčka a paměťové karty. Mirandův právník se obrátil na soud se žádostí, aby zkoumání zabavených předmětů zakázal a zadržení jeho klienta označil za protiprávní. Generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland upozornil Británii, že zadržení Mirandy „může mít potenciálně mrazivý dopad na svobodu projevu novinářů“. Tento názor podpořila i eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.