Střelec z Fort Hood je vinen. Hrozí mu poprava

Fort Hood (USA) - Porota vojenského soudu v texaském Fort Hoodu jednomyslně uznala vinu amerického majora Nidala Malika Hasana, který v listopadu 2009 na tamní základně zastřelil 13 lidí a 32 dalších zranil. Verdikt otevírá cestu k trestu smrti. O výši trestu začne porota jednat v pondělí.

Hasan podle poroty spáchal předem promyšlené vraždy a o další se pokusil. Jednomyslný verdikt znamená, že mu soud může udělit nejvyšší trest. Proces tak nyní vstupuje do závěrečné fáze, kdy obžaloba požádá soudce o trest smrti. S trestem smrti musí souhlasit všech 13 porotců. Pokud se tak nestane, mohl by 42letý Hasan strávit zbytek života ve vězení.

O výši trestu začne porota jednat v pondělí. Pak své doporučení předá soudci, který rozhodne. Pokud uloží trest smrti, bude nařízena poprava smrticí injekcí. Případná Hasanova poprava by byla první popravou z rozhodnutí vojenského soudu od roku 1961. Americká armádní justice se k nejvyššímu trestu uchyluje velmi zřídka.

Bývalý psychiatr Hasan se před vojenským soudem hájí sám, ale k dispozici má v souladu se zákonem takzvaného „pomocného“ advokáta. Tuto funkci převzal právník Kris Poppe, který dnes soudu řekl, že Hasan s nejvyšším trestem jako symbolem mučednictví nejspíš počítá.