Indická policie pochytala pět násilníků, hlásí ale další útok

Dillí - Indická policie dopadla všech pět mužů, které podezřívá z hromadného znásilnění mladé reportérky. Proti pětici má dostatek důkazů, mimo jiné výpověď znásilněné a také tělesné vzorky odebrané v nemocnici. Nynější postup vyšetřování, jak upozorňují média, svou intenzitou vybočuje z běžného postupu. V sobotu navštívil vyšetřovatele ministr vnitra indického státu Maháráštra, kde se znásilnění událo, aby se o případu osobně informoval. Indie dnes navíc oznámila další případ hromadného znásilnění, tentokrát mladé policistky.

Soud v sobotu nařídil vyšetřovací vazbu pro dva muže, které policie již dříve v Bombaji zadržela. Další dva údajné násilníky dopadla v noci na dnešek rovněž v Bombaji. Posledního z této pětice chytili policisté v Dillí. Případ vyvolal značné pobouření veřejnosti a stal se i politickým tématem na půdě vlády a federálního parlamentu.

Reportérka chtěla s kolegou ve čtvrtek nafotit opuštěnou textilní továrnu v jižní části Bombaje. Dvojici nabídlo pomoc pět mužů, kteří ale nakonec doprovod ženy zbili a 22letou novinářku hromadně znásilnili.

Dnes list The Hindu informoval o hromadném znásilnění policistky ve východoindickém státě Džharkhand, které se odehrálo rovněž ve čtvrtek. Žena spolu se svými rodiči převážela ostatky své zastřelené sestry, když je přepadla skupina mužů se sekyrami. Ti nejdříve rodinu okradli, ženu následně vytáhli z vozu a hromadně znásilnili. Policie oznámila, že zadržela pět podezřelých, ale že vyšetřování zatím neskončilo.

Loni v prosinci upozornilo na značně rozšířené sexuální útoky v Indii brutální hromadné znásilnění indické studentky v autobusu v Dillí. Třiadvacetiletá dívka později svým zraněním v nemocnici podlehla. V ulicích indických měst se v posledních měsících konala řada demonstrací proti obdobným činům.