Patnáctiletého chlapce zabil dýmějový mor

Biškek – V Kyrgyzstánu zemřel na dýmějový mor patnáctiletý chlapec. Místní ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že nehrozí nebezpečí vypuknutí epidemie. Ve 14. století se epidemie dýmějového moru, nazvaného černá smrt, postupně rozšířila po celém tehdy známém světě. Jen v Evropě na ni zemřely miliony lidí.

Chlapec chorobě podlehl ve čtvrtek v nemocnici ve městě Karakol. Žil v malé horské vesnici na východě země nedaleko hranic s Kazachstánem. „Výsledky laboratorních testů potvrdily, že hoch zemřel na dýmějový mor,“ uvedlo ministerstvo v oficiální zprávě. Mluvčí Tolo Issakov dodal, že nákazu zřejmě způsobilo kousnutí blechy, přenašeče bakterie, jež nemoc způsobuje.

Z preventivních důvodů bylo tělo zemřelého chlapce zpopelněno a popel uložen za zvláštních opatření.

Velice často bývají přenašečem dýmějového moru právě blechy, které se kontaminují po kousnutí infikované krysy nebo jiného hlodavce. Nemoc pak mohou přenést na člověka. Dýmějový mor se projevuje zánětem lymfatické soustavy. V mízních uzlinách vznikají boule plné hnisu. Nakonec dochází k prohnisání skrz kůži. Kvůli otevřeným ranám dochází k celkové otravě organismu.