Kerry o užití „nejodpornějších zbraní“ v Sýrii nepochybuje

Washington - Použití chemických zbraní v Sýrii musí šokovat svědomí celého světa. Prohlásil to americký ministr zahraničí John Kerry, který o tom, že chemické zbraně byly minulou středu použity proti civilistům, nepochybuje. Místo útoku dnes navštívili inspektoři OSN a odebrali vzorky k další expertize. Cestou na místo útoku se konvoj OSN dostal pod palbu, inspektoři vyvázli bez zranění.

„Ty zbraně byly použity. Všechny národy se musí zodpovědně postavit k chemickým zbraním a zajistit, aby už nikdy použity nebyly,“ sdělil Kerry ve velmi rozhodném prohlášení. Bylo patrné, že USA o tom, že chemické zbraně byly minulou středu v Sýrii použity, nepochybují.

Kerry hovořil o morální nepřijatelnosti těchto zbraní. Zdůraznil, že prezident Barack Obama je přesvědčen o tom, že za použití „těchto nejodpornějších zbraní“ je třeba pohnat viníky k odpovědnosti.

USA a také některé evropské země dávají najevo, že jsou připraveny k vojenské akci proti Damašku. Rusko ale klade důraz na to, že zatím nebylo prokázáno, že chemické zbraně použila syrská armáda, jak tvrdí opozice. Při útoku minulý týden zahynuly východně a jižně od Damašku stovky lidí.

Experti OSN v Sýrii
Zdroj: ČT24

OSN si bude stěžovat kvůli střelbě na své experty

Kvůli dnešnímu útoku na konvoj svých inspektorů si hodlá OSN stěžovat u syrské vlády i opozice. „I přes aktuální nebezpečné okolnosti, se náš tým vrátil do Damašku, vyměnil si auta a znovu se vydal na předměstí Damašku, aby pokračoval ve vyšetřování. Navštívili dvě nemocnice, mluvili se svědky, zraněnými i doktory a také odebrali nějaké vzorky. Svoji zástupkyni jsem ale pověřil, aby si kvůli dnešní střelbě důrazně stěžovala syrské vládě i zástupcům opozice,“ prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Syrská opozice oznámila, že chystaná mírová konference v Ženevě v tuhle chvíli nepřipadá v úvahu.