Na Kubě se šíří cholera, USA vydaly varování pro turisty

Havana - Okolí Havany a další dvě kubánské provincie Santiago de Cuba a Camagüey sužuje šířící se cholera. Tamní lékaři nahlásili mezinárodnímu zdravotnickému dohledu 163 nových případů, nakazilo se rovněž 12 turistů z Evropy a Latinské Ameriky. Spojené státy v souvislosti s nakažlivou chorobou vydaly minulý týden varování pro turisty mířící na Kubu.

Na Kubě se cholera po dlouhých letech objevila loni v létě, kdy země hlásila 417 nemocných a tři mrtvé. Letos v lednu onemocnělo v Havaně 51 lidí, které se podařilo vyléčit. Úřady vypátraly, že nyní se v metropoli začala nemoc šířit ze dvou středisek zajišťujících distribuci potravin, kde byla nařízena přísná hygienická opatření.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i k smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera celkem snadno léčitelná.

Na Kubě je tato nemoc poměrně vzácná, epidemie cholery však zasáhla před téměř třemi lety nedaleké Haiti, kde zemřelo několik tisíc lidí. Při záchraně životů tam hráli významnou roli kubánští lékaři.