Vrah z Fort Hoodu dostal trest smrti, závěrečnou řeč si odpustil

Fort Hood (USA) - Vrah 13 lidí z texaské základny Fort Hood major Nidal Malik Hasan byl odsouzen k trestu smrti. Usnesla se na tom jednomyslně třináctičlenná porota amerického vojenského soudu. Ta už minulý týden uznala vinu amerického majora, který v listopadu 2009 zastřelil 13 lidí a 31 dalších zranil. Hasan se dnes vzdal práva na závěrečnou řeč. Dříve opakovaně prohlásil, že jeho čin byl odvetou za nasazení amerických vojáků proti islamistům v Afghánistánu.

Poprava 42letého Hasana bude z rozhodnutí vojenského soudu první od roku 1961. Americká armádní justice se k nejvyššímu trestu uchyluje velmi zřídka. Poprava by měla být provedena smrticí injekcí, před stanovením data exekuce ale přijde na řadu automatické odvolání, které může popravu odložit o mnoho let. V současnosti na popravu čeká pět dalších odsouzených vojáků.

Hasan se práva na závěrečnou řeč vzdal. Všeobecně se očekávalo, že obžalovaný se nebude snažit přesvědčit soud, aby mu udělil doživotí. Soudním psychologům totiž během posuzování svého mentálního stavu řekl, že by se chtěl stát mučedníkem. Právník, který mu při jeho stručné obhajobě asistoval, dříve uvedl, že právě z tohoto důvodu je Hasanovým cílem trest smrti.

Obžaloba požádala porotu, aby Hasanovi udělila nejpřísnější trest. Hlavní vojenský prokurátor pracující na případu prohlásil, že se Hasan ani v případě popravy nestane mučedníkem. „Je to zločinec. Je to chladnokrevný vrah,“ prohlásil na závěr procesu žalobce Mike Mulligan.

Nidal Malik Hasan
Zdroj: ČTK/AP/Bell County Sheriff\'s Department

V USA narozený muslim začal v listopadu 2009 pálit do svých neozbrojených kolegů v okamžiku, kdy se shromáždili k lékařské prohlídce a k očkování ve Fort Hoodu. Zemřelo 13 lidí, zraněno jich bylo 31. Divokou palbu, kterou útočník doprovázel arabskými výkřiky Bůh je velký, ukončil až zásah vojenských policistů, kteří Hasana postřelili. Muž je dodnes v důsledku tehdejšího zranění na dolní polovině těla ochrnutý a upoután na invalidní vozík.