Kdo použil v Sýrii chemii? Obama má jasno, tajné služby ne

Washington - Americké tajné služby zatím nejsou podle zdrojů agentury AP schopny potvrdit, že za údajným chemickým útokem v Sýrii je syrský prezident Bašár Asad nebo někdo z jeho nejbližších spolupracovníků. Prezident Barack Obama přitom ve středu odpovědnost za chemický útok připsal jednoznačně syrské vládě s tím, že USA prozkoumaly důkazy a nedomnívají se, že syrská opozice má chemické zbraně nebo prostředky, jak je získat. Britská vláda ve svém dnešním prohlášení uvedla, že vojenská intervence v Sýrii je legální i bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Podle britského tisku bude možná útok na Sýrii odložen na příští týden.

Dnešní hlavní události kolem syrské krize:

  • Britská vláda ve svém prohlášení uvedla, že vojenská intervence v Sýrii je legální i bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN, protože by šlo o „humanitární intervenci“
  • Tajné služby USA nemohou jednoznačně potvrdit, že za chemickým útokem je Bašár Asad; Obama nicméně už ve středu připsal odpovědnost syrské vládě
  • Inspektoři OSN opustí Sýrii v sobotu ráno, na zprávě by mohli pracovat několik dnů; generální tajemník OSN ji nicméně očekává už v sobotu
  • Rusko posiluje vojenské námořní síly ve Středozemním moři; Britské letectvo přesunulo na základnu Akrotiri na Kypru šest stíhacích letounů Typhoon, USA posilují přítomnost v Perském zálivu
  • Podle britského deníku The Guardian bude případný útok odložen na příští týden
  • Francouzský prezident Francois Hollande prohlásil, že je třeba zastavit v Sýrii zabíjení a umožnit politické řešení; prosazuje posílení syrské opozice
  • Česko se zatím k případnému útoku na Sýrii staví rezervovaně a preferuje mírové řešení; podle předsedy vlády v demisi Jiřího Rusnoka nemá vojenská akce žádný právní základ
  • Hackerská skupina Syrská elektronická armáda (SEA) pohrozila Spojeným státům kybernetickým útokem, pokud USA zaútočí na Sýrii

Obama podle svých slov dosud nerozhodl, jak USA zareagují. Přesně nastavený, omezený úder by podle něj mohl stačit k tomu, aby se vyslal jasný signál, že použití chemických zbraní nelze tolerovat. Mělo by tedy jít o jakýsi „varovný výstřel“ - nikoli o dlouhé angažmá jako v Iráku. Konkrétní důkazy o tom, že do údajného útoku chemickými zbraněmi z 21. srpna byla zapojena syrská vláda, ale Spojené státy zatím nepředložily.

Americké tajné služby si podle zdrojů agentury AP zdaleka nejsou jisté, kdo za chemickým útokem stojí. Připravily zprávu o Sýrii, podle níž je velmi pravděpodobné, že za ním je Asadova armáda. Výbory Kongresu mají být o důkazech shromážděných zpravodajci seznámeny během dneška. Bílý dům by měl rád v ruce důkaz o tom, že útok je dílem syrského vedení. Má to vyloučit možnost, že bez Asadova rozkazu zaútočilo několik armádních odpadlíků, kterým se dostaly chemické zbraně do rukou. Má se také vyloučit možnost, že vláda už nemá všechny chemické zbraně pod kontrolou a že tyto zbraně použili povstalci, aby Západ zavlekli do konfliktu.

Zpravodajské zdroje nejsou schopny potvrdit výrok ministra Johna Kerryho, podle něhož chemické zbraně kontroluje syrský režim. Mluvčí jeho úřadu Marie Harfová ale ve středu prohlásila, že nezáleží na tom, zda bude mít americká administrativa o těchto detailech jistotu. „Připisujeme za použití chemických zbraní odpovědnost Asadovi, protože je použil jeho režim proti vlastnímu lidu, bez ohledu na to, kdo to nařídil,“ řekla Harfová.

Kde má Asad chemické zbraně? Tajné služby nevědí…

Zpravodajci rovněž přiznávají, že nejsou schopni určit přesně místa, na nichž Asad chemické zbraně skladuje. Tato nejistota zvyšuje nebezpečí, že řízené střely, jimiž má být odveta vedena a které mají zasadit úder vojenské infrastruktuře, mohou náhodně zasáhnout uskladněné chemikálie, čímž by odveta nabyla podobu chemického útoku.

USA totiž za více než dva roky chaosu v Sýrii ztratily jistotu o tom, kdo v zemi chemické zbraně opravdu kontroluje. Satelity zaznamenaly pohyb syrských jednotek přemísťujících nákladní vozy se zbraněmi. Není z toho ale možné určit, co a kam se převáželo. Není ani jasné, zda armáda stačila převézt všechny uskladněné chemikálie ze skladů dříve, než se oblastí zmocnili povstalci.

USA na misi do Sýrie nasadily jenom několik set operativců, protože mnoho agentů je zaměstnáno úkoly v Africe a na Arabském poloostrově. Tajné služby požádaly o posily, aby mohly dodat potřebné důkazy. Proto se zpozdila zpráva, která měla být na stole už v úterý.

Inspektoři OSN v Sýrii
Zdroj: ČT24

Podle Londýna je „humanitární intervence“ legální i bez rezoluce RB OSN

Britská vláda je přesvědčena, že vojenská intervence v Sýrii by byla legální i v případě, že by Rada bezpečnosti OSN neschválila příslušnou rezoluci. „Právním základem pro vojenskou akci v Sýrii by byla humanitární intervence; jejím cílem je omezit utrpení obyvatelstva způsobené dalším použitím chemických zbraní,“ píše se v prohlášení britské vlády. Podle Londýna existují nezvratné důkazy rozsáhlé humanitární krize, neexistuje alternativa k použití síly a navrhované použití síly je časově a prostorově omezené.

Inspektoři OSN opustí Sýrii v sobotu

Inspektoři OSN opět pracují v místě chemického útoku v Ghútě na předměstí Damašku; podle generálního tajemníka organizace Pan Ki Muna skončí šetření v pátek a tým opustí Sýrii v sobotu ráno. Inspektoři jsou v Sýrii od 18. srpna a měli se původně zabývat útoky hlášenými už na jaře. Místo toho byli ale nasazeni k objasnění útoku z minulé středy. Zprávu inspektorů očekává generální tajemník Pan Ki-mun už v sobotu.

Rusko posílí ve Středozemním moři

Rusko hodlá v nejbližší době kvůli situaci kolem Sýrie posílit svoje vojenské námořní síly ve Středozemním moři o velkou protiponorkovou loď. Během podzimu by pak měl do oblasti připlout další raketový křižník Varjag. O něco později se k ní připojí raketový křižník Moskva. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na sdělení zdroje z generálního štábu ruské armády. Ruské ministerstvo obrany se k této informaci zatím oficiálně nevyjádřilo. Námořnictvo nicméně popřelo, že by vyslání těchto lodí souviselo s událostmi v Sýrii. Údajně jde o dlouho plánované výměny lodí ve Středozemním moři.

Britské letectvo přesunulo na základnu Akrotiri na Kypru šest stíhacích letounů Typhoon. Jde prý výhradně o opatření k ochraně britských zájmů a stroje sem nebyly poslány, aby se účastnily vojenské akce proti Sýrii. Svou přítomnost v oblasti Perského zálivu posiluje i námořnictvo USA.

Podle britského tisku bude možná útok odložen na příští týden

Britský list The Guardian dnes napsal, že problémy se schvalováním vojenské operace v Británii možná přinutí USA útok odložit na příští týden. Poslanci dnes mají hlasovat o vládním požadavku na náležitou reakci na použití chemických látek, což by mohlo povolit i použití zbraní. Premiér David Cameron dal pro velký odpor labouristů poslancům ještě možnost druhého hlasování, které se ale bude konat až po zveřejnění zprávy inspektorů OSN. Na ní ale mohou experti pracovat několik dnů. 

Načasování akce komplikuje i pracovní program prezidenta Baracka Obamy. Příští týden má být na summitu skupiny G-20 v Rusku. Původně se spekulovalo, že USA nezahájí útok v době prezidentovy nepřítomnosti v USA. Také někteří ruští experti jsou přesvědčeni, že vojenský úder západní velmoci v Sýrii neprovedou před summitem skupiny G20, který se uskuteční 5. a 6. září v Petrohradu. 

Francouzská otočka? Hollande naléhá na politické řešení

Francouzský prezident François Hollande dnes prohlásil, že v Sýrii je potřeba zastavit zabíjení a umožnit politické řešení tamního konfliktu. Svět podle něj musí nejdříve zastavit násilí v Sýrii. Ačkoli v úterý Hollande naznačil, že Francie chce syrské opozici pomoci vojensky, dnes to nezopakoval. „Musíme učinit vše pro to, aby krize mohla být řešena politicky. To se ale nepodaří, pokud opoziční koalice nebude přijatelnou alternativou a jestliže svět neskoncuje s násilím, k němuž patří i chemický útok,“ řekl Hollande po setkání s předsedou syrské opoziční koalice Ahmadem Džarbou. Ujistil jej, že Francie je připravena poskytnout opozici „politickou podporu a také humanitární a materiální pomoc“. 

Džarba řekl listu Le Parisien, že syrská opoziční koalice potřebuje mnohem více pomoci zvenčí, než se jí dostává. Požádal také, aby západní státy provedly co nejdříve odvetnou akci za chemický útok z minulého týdne. Francie je připravena tuto odvetnou akci podpořit. Podle průzkumu veřejného mínění si 59 procent Francouzů nepřeje, aby se Francie vojensky účastnila útoku na Sýrii.

Ahmad Džarba a Francois Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Asad při vojenské konfrontaci se Západem čeká vítězství

Bašár Asad listu Al-Achbár řekl, že Sýrie vyjde z konfrontace s USA jako vítěz a bude se bránit jakékoli agresi. „Od začátku krize čekáme na chvíli, kdy se objeví náš skutečný nepřítel. Vím, že vaše morálka je dobrá, že jste připraveni čelit jakékoli agresi a bránit vlast,“ citoval list slova, která prý Asad pronesl před syrskými představiteli.

„Hrozba přímé agrese proti Sýrii jen zvýší naši oddanost hluboce zakořeněným principům a nezávislé vůli našeho národa. Sýrie se bude bránit jakékoli agresi,“ řekl Asad na dnešní schůzce s jemenskou delegací. Syrský premiér Vaíl Halkí ve středu prohlásil, že Sýrie bude v případě zahraniční intervence „hrobem útočníků“.

Útok na Sýrii se má podle zatím dostupných zpráv uskutečnit z lodí ve Středozemním moři. Britský list The Guardian ve středu napsal, že syrská armáda možná chystá nasazení sebevražedných letců. K útokům na americká letadla je prý připraveno osm tisíc lidí, sdělil listu syrský důstojník, který slouží na základně protiletadlové obrany u Damašku. Prohlásil také, že „pokud americká a britská armáda vyšle jedinou raketu, Syřané pošlou čtyři, a jestliže se do vzdušného prostoru dostanou jejich letadla, čeká je pekelná palba“.