Kdo s koho? Merkelová a Steinbrück se do sebe pustí před kamerami

Berlín - Tři týdny před německými volbami se dnes před kamerami v jediném televizním duelu střetnou Angela Merkelová (CDU) a Peer Steinbrück (SPD). Přestřelku dvou hlavních kandidátů na kancléře budou vysílat souběžně čtyři televizní stanice, spory se dají očekávat zejména v otázce další pomoci Řecku. Podle průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD očekává téměř polovina respondentů, že z duelu vyjde vítězně nynější kancléřka, jejímu konkurentovi věří jen 26 procent. Před čtyřmi roky sledovalo televizní duel 14 milionů diváků.

Jedenapůlhodinový televizní večer začne ve 20:30 a bude rozdělen do několika bloků. Kancléřští kandidáti budou diskutovat o aktuálních tématech, financích, sociální problematice a zaměstnanosti a o bezpečnosti. Na řadu z těchto otázek mají přitom jejich strany podobný pohled nebo nabízejí nepříliš rozdílné recepty na jejich řešení.

Sociální demokraté se v průzkumech pohybují mezi 22 až 27 procenty voličské přízně a i ve spojení s programově blízkými Zelenými dlouhodobě ztrácejí na nynější středopravou koalici kancléřčiných konzervativců a svobodných demokratů (FDP). Preference unie CDU a sesterské CSU se stabilně drží okolo 40 procent a s podporou FDP může Merkelová pomýšlet na pokračování ve společném vládnutí. Stejně rozdílně Němci zatím hodnotí i oba volební lídry. Zatímco Merkelovou si v čele vlády pochvalují přes dvě třetiny voličů, obliba jejího vyzývatele je výrazně nižší, a to i kvůli jeho několika nešťastným veřejným výrokům nebo aféře s tučnými přivýdělky. Podle nejnovějšího průzkumu pro veřejnoprávní televizi ARD si Merkelovou přeje jako kancléřku 54 procent voličů, Steinbrücka jen 28 procent. Už 75 procent německých voličů je rozhodnuto, komu dá svůj hlas; váhá jen čtvrtina.

SPD se pokouší před volbami získat body vynesením řecké karty, tedy kritikou vládní koalice, že se před Němci snaží do voleb zatajit nutnost další finanční pomoci zadluženým Aténám, za jejíž velkou část ručí právě Berlín. Když ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) připustil, že Řecko bude potřebovat dodatečných zhruba 11 miliard eur (282,5 miliardy Kč), obvinila ho SPD z klamání voličů. Podle SPD budou Řekové potřebovat mnohem víc. Právě tato otázka by tak v debatě mohla přinést největší názorový střet obou volebních rivalů.

V aktuálním napětí okolo Sýrie oba soupeři shodně prosazují politické řešení. Podpora mezinárodního vojenského zásahu proti režimu prezidenta Bašára Asada by je totiž mohla v očích pacifistické německé veřejnosti krátce před klíčovým hlasováním vážně poškodit.