Inspektoři mají sebrané vzorky a končí svou misi

Washington - Inspektoři OSN dokončili sběr vzorků u Damašku a ukončili tak poslední den své mise, během které prošetřovali chemické útoky z minulého týdne. Spojené státy mezitím dál hledají spojence pro případný vojenský zásah v Sýrii. Poté, co ho nepodpořil britský parlament, Washington uvažuje i o možnosti samostatné intervence.

Dnešní hlavní události kolem Sýrie:

  • Inspektoři OSN dokončili sběr vzorků na místech, kde došlo k chemickému útoku.
  • BBC zveřejnila záběry z útoku syrského letectva, které podle svědků shodilo v úterý zápalnou bombu na školu poblíž Aleppa.
  • Washington zvažuje, zda v Sýrii udeří sám poté, co britští poslanci intervenci odmítli.
  • Ještě dnes by měly USA zveřejnit zprávu, která má být dokladem, že za útoky stojí Asadův režim.
  • Syrský režim neuzná předběžnou zprávu inspektorů, uzná až výsledky laboratorního zkoumání.

V USA by měla být ještě dnes zveřejněna zpráva zpravodajských služeb, která má podpořit názor Washingtonu, že za údajným chemickým útokem v Sýrii stojí tamní vláda. Podle listu The New York Times je jedním z hlavních důkazů viny Asadova režimu odposlech telefonického rozhovoru představitelů syrské armády. Večer našeho času by měl k Sýrii promluvit i ministr zahraničí John Kerry. 

Britská televize BBC zveřejnila záběry z nového útoku v Sýrii. Armádní letectvo podle svědků v pondělí shodilo zápalnou bombu na školu poblíž Allepa. Zemřelo nejméně 10 studentů. 

Téměř žádná krev, žádná zranění šrapnely - reportéři BBC popisují oběti pondělního útoku ve městě Urum Kubra jako chodící mrtvé. Někteří mají popáleniny na víc než polovině těla, jsou zahalení v bílém prášku, nekontrolovatelně se třesou. Svědci incidentu tvrdí, že bombu s neznámým obsahem na školu shodilo syrské letadlo, které nad místem několikrát zakroužilo.

Podle lékařů by mohlo jít o útok napalmem. Zbraní, která se proti civilnímu obyvatelstvu nesmí používat. „Měli jsme tu masivní množství zranění, která vypadají jako velmi vážné popáleniny. Nejsem si jistá, ale mohlo by jít o napalm nebo něco podobného. Je tu ale obrovský chaos, těžko budeme vědět, co přesně se stalo,“ říká lékařka Rola z organizace Hand in Hand Charity. 

Inspektoři OSN dnes poslední den vyšetřovali údajný chemický útok v Sýrii z minulého týdne. Dnes definitivně dokončili sběr vzorků. Kdo za incidentem stojí, není ani víc než po týdnu jasné. Už zítra by měli experti OSN ze země odjet, pak předloží závěry jejich zkoumání šéfovi OSN Pan Ki-munovi. Ve Švédsku a Finsku v laboratořích pak chtějí podrobně prozkoumat odebrané vzorky. Syrský režim se ale zřejmě k závěrům expertů bude stavět zdrženlivě. Podle syrského ministra zahraničí předběžnou zprávu neuzná. Damašek uzná až výsledky podrobného laboratorního ověření odebraných vzorků. To by přitom mohlo trvat i několik týdnů.

Reuters: Vojáci se před intervencí schovávají v civilních budovách 

Agentura Reuters tvrdí, že syrští vojáci, které Asadův režim považuje za spolehlivé, se teď ukrývají v civilních budovách, kde je větší naděje, že uniknou eventuálnímu útoku zahraničních vojsk. Vojenské objekty zase naplnili civilní političtí vězni a údajně také řadoví vojáci, z nichž většina jsou sunnité. 

Podle zdrojů agentury se přesunuly tisíce vojáků a provládních milicionářů do škol a damašských obytných čtvrtí. K vysokým důstojníkům, kteří jsou v civilních čtvrtích, patří zejména příslušníci šíitské sekty alávitů, k níž patří syrská špička. Armáda údajně nepřesouvá jenom personál, ale také zbraně včetně raket Scud.