Ve Stalinově rodišti bude znovu odhalena diktátorova socha

Gori - Gruzínské úřady chtějí obnovit šestimetrovou sochu někdejšího sovětského vůdce Josifa Džugašviliho-Stalina v jeho rodišti Gori. Pomník v nadživotní velikosti nařídil před třemi lety odstranit prezident Saakašvili, město se ale rozhodlo pomník znovu instalovat. S odhalením před Stalinovým domem se počítá 18. prosince, v den 135. výročí jeho narození.

Po odstranění sochy před třemi lety nechala tehdejší gruzínská vláda postavit na jejím místě památník obětem rusko-gruzínské války z roku 2008. Časy se ale mění – prezident Saakašvili, který nechal Stalinův pomník odstranit, skončil a k moci se dostala nová vláda. Na obnovu šestimetrové sochy už dlouho naléhalo zastupitelstvo Gori, které do Tbilisi poslalo petici s více než pěti tisíci podpisy.

A změní se i umístění pomníku. Už nebude stát na hlavním náměstí jako dřív, ale na prostranství před muzeem. To bylo ve Stalinově rodném domě zřízeno ještě za sovětské éry. Nyní je v opravě a radnice v Gori doufá, že muzeum bude znovu otevřeno k termínu odhalení sochy.

Osoba diktátora Stalina turisty do Gori láká. Přitom expozice i rodný domek zůstaly od sovětských dob prakticky v nezměněné podobě. „Nikde nebylo uvedeno, že on sám, tak říkajíc, vlastní rukou zavraždil miliony svých spoluobčanů,“ upozornil Matěj Duman, který do Gruzie přijel ze Slovenska. „Tito lidé vzdávají čest vrahovi. Němci taky nemají muzeum Hitlera,“ stěžuje si polský turista.

Gruzínci si připomínají 60. výročí Stalinovy smrti
Zdroj: ČTK/AP/Shakh Aivazov

Na Beriju se už v Gruzii zapomnělo

Ministerstvo kultury slibuje, že koncept muzea se v blízké době změní. Stalin ale zůstává pro Gruzínce velkou postavou, jeho pomníky stále stojí i v zapadlých vesnicích. A narazit se dá občas i na sochy dalšího prominenta s gruzínskými kořeny, Stalinovy pravé ruky Lavrentije Beriji.

Rodiště někdejšího šéfa sovětského ministerstva vnitra, který se ve 30. letech podílel na vykonávání Stalinových čistek, leží v sousední Abcházii, ve vesnici Mercheuli. Jeho pomník byl ale stržen už krátce po Stalinově smrti. Z parku a školy, které tu Berija nechal postavit, zbyly jen ruiny. Berijovo Mercheuli se i proto žádnou atrakcí už asi nikdy nestane.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)