Jemenský premiér přežil pokus o atentát, v Suezu zněly výbuchy

Saná - Jemenský premiér Muhammad Sálih Basindvá přežil pokus o atentát. Na jeho konvoj v metropoli Saná zaútočili neznámí ozbrojenci, při útoku ale nebyl nikdo zraněn. Minulý měsíc kvůli zvýšené hrozbě teroristického útoku evakuovaly Spojené státy své velvyslanectví. K teroristickému útoku zřejmě včera došlo i v Suezském průplavu v Egyptě, kde „terorista“ neúspěšně zaútočil na nákladní loď.

Konvoj se stal terčem útoku ve včerejších večerních hodinách, kdy se premiér vracel z úřadu domů. Útočníci začali střílet z vozidla bez poznávací značky a po činu uprchli. Útok na premiérův konvoj se odehrál krátce poté, co neznámí ozbrojenci zabili na jihu země vysokého důstojníka jemenské výzvědné služby. K oběma útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Jemen se zmítá v nepokojích od rozsáhlých protestů proti bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi v roce 2011. Místní vláda za finanční a logistické podpory USA bojuje především s odnoží teroristické organizace al-Káida, která působí zejména na jihu země a je považována za nejagresivnější část této teroristické sítě. Útoky na politické činitele jsou však v Jemenu výjimečné.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Asim Muhammed

Pokus o útok v Suezském průplavu

Provoz na důležité vodní trase, kudy mimo jiné proudí dodávky ropy z Blízkého východu, se zřejmě snažili narušit teroristé v Egyptě. Včera to oznámil úřad, který má Suezský průplav na starosti. Neupřesnil, o jaký typ útoku šlo, agenturní zdroje však slyšely dva výbuchy.

„Jeden z teroristických elementů provedl neúspěšný pokus o narušení pohybu lodí v Suezském průplavu, když zaútočil na jednu z proplouvajících lodí, Cosco Asia,“ uvedl mluvčí plavebního úřadu Muháb Mamiš. Pokus o útok podle něj selhal a loď neutrpěla žádnou škodu. „Situaci rázně vyřešily ozbrojené síly,“ dodal mluvčí s tím, že vojáci bezpečnostní opatření podél průplavu posílili.

Nákladní loď v Suezském průplavu
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Suezský průplav je společně s turistikou a vývozem ropy a plynu nejdůležitějším zdrojem deviz pro Egypt. Ten se nyní potýká s nepokoji poté, co armáda minulý měsíc svrhla prezidenta Muhammada Mursího.

Zatím není známo, zda pokus o útok souvisí se svržením Mursího. Ve čtvrtek vodní cestou proplula americká válečná loď San Antonio, která se připojila k ostatním americkým plavidlům ve Středozemním moři před případným útokem na Sýrii.