Kerry: Testy potvrdily, že v Sýrii zabíjel sarin

Paříž/Washington - Testy vzorků krve a vlasů potvrdily, že při údajném chemickém útoku před dvěma týdny, při kterém v Sýrii zemřely stovky lidí, byl použit sarin. Prohlásil to šéf americké diplomacie John Kerry. Prezident Obama se v sobotu nechal slyšet, že odvetu za tento útok, z něhož viní prezidenta Bašára Asada, si nechá nejprve schválit Kongresem. Na rozhodnutí Američanů vyčká i Paříž, uvedl francouzský ministr vnitra Manuel Valls. Ve středu má o případné vojenské akci v Sýrii jednat na mimořádném zasedání francouzský parlament. K použití nezbytných prostředků k zastavení násilí páchaného syrským režimem vyzvala také Liga arabských států.

Americký ministr zahraničí v rozhovoru pro stanici NBV uvedl, že Spojené státy získaly a vyhodnotily vzorky, které potvrdily použití sarinu při nasazení chemických zbraní v Sýrii 21. srpna. „Vzorky vlasů a krve pozitivně ukázaly stopy plynu sarinu,“ uvedl Kerry v americké televizi. 

Podle šéfa diplomacie jde o „velice důležitý posun“, dosažený „v posledních 24 hodinách“. A to díky tomu, že do Spojených států byly přepraveny a následně otestovány vzorky od první pomoci obětem útoku z 21. srpna na východním předměstí Damašku. Kerry rovněž zdůraznil, že testované vzorky byly získány „nezávisle“ na vzorcích, které v Sýrii shromažďovali inspektoři OSN.

Kerry poskytl sérii rozhovorů o použití sarinu v Sýrii den poté, co prezident Obama oznámil, že o souhlas k provedení s vojenského úderu na Damašek požádá Kongres. Než k tomuto schválení dojde, vylučuje Francie samostatnou akci. „Francie do toho nemůže jít sama. Potřebujeme koalici,“ řekl tamní ministr vnitra Manuel Valls rozhlasové stanici Europe 1. Paříž se vedle Turecka a několika blízkovýchodních arabských zemí dosud jako jediná jasně postavila za nutnost rázné akce vůči režimu Bašára Asada, který obvinila z použití chemických zbraní.

Podpora Francouzů pro účast jejich země na vojenském zásahu proti Asadovi je podle v sobotu zveřejněného průzkumu nízká - 64 procent lidí se vyjádřilo proti. Premiér Jean-Marc Ayrault se má v pondělí sejít se šéfy obou komor parlamentu a s opozicí, aby s nimi jednal o dalším francouzském postupu. Ve středu se pak uskuteční velká debata v parlamentu.

Francouzský Senát
Zdroj: ČT24

Francouzský prezident Francois Hollande v pátečním telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Barackem Obamou zdůraznil, že Francie je pevně odhodlána reagovat na útok, který podle obou zemí bezpochyby provedl Asadův režim. Elysejský palác krátce poté vydal prohlášení, podle kterého oba prezidenti vyzvali mezinárodní společenství k „tvrdému vzkazu“ pro syrský režim.

Pan Ki-mun žádá urychlení analýzy, Saúdská Arábie zásah proti Asadovi

Saúdská Arábie dnes na zasedání ministrů zahraničí Ligy arabských států v Káhiře vyzvala světové společenství k použití všech nezbytných prostředků k zastavení násilí páchaného syrským režimem. Zároveň upozornila, že jakýkoliv nesouhlas s mezinárodní akcí by režim povzbudil k dalším zločinům.

„Přišel čas vyzvat světové společenství, aby neslo svůj díl odpovědnosti a učinilo odstrašující opatření, které by tuto tragédii zastavilo,“ uvedl saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd. Zdůraznil také, že útok na Sýrii plánovaný americkým prezidentem Barackem Obamou nelze srovnávat s intervencemi v Iráku a Afghánistánu. „Tentokrát to nebudou žádné pozemní jednotky, ale pouze raketové útoky,“ prohlásil.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun požádal šéfa inspektorů Akeho Sellströma o urychlení analýzy vzorků shromážděných v Sýrii na místech předpokládaného chemického útoku. Na celý proces rozboru dohlížejí mimo jiné i dva zástupci syrské vlády. Podle mluvčího šéfa OSN nebude použití chemických zbraní akceptováno za žádných okolností. „Všichni pachatelé takového hrůzného zločinu proti lidskosti se za to musejí zodpovídat,“ dodal mluvčí.

Asad: Dokážeme čelit jakémukoliv útoku zvenčí

Syrský prezident Bašár Asad dnes prohlásil, že Sýrie dokáže čelit jakémukoli útoku zvenčí a že hrozby USA ji neodradí od „boje s terorismem“, tedy s povstalci. „Sýrie (…) je schopna čelit jakékoli agresi zvenčí,“ citovala syrská státní televize Asadova slova, vyřčená během schůzky s íránskými představiteli.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Americké hrozby zaútočení na Sýrii neodradí Sýrii od jejích zásad… ani od jejího boje s terorismem, podporovaným některými regionálními a západními zeměmi, především Spojenými státy,“ řekl rovněž Asad. Syrští vládní činitelé obvykle hovoří o povstalcích, kteří bojují za svržení Asada, jako o teroristech.

Jen během léta v Sýrii padlo asi 10 tisíc lidí

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) informovala, že dva a půl roku trvající konflikt v Sýrii si vyžádal smrt více než 110 tisíc lidí. Z tohoto počtu je více než 40 tisíc civilistů, na straně povstalců zemřelo přes 21 tisíc bojovníků, mezi silami věrnými prezidentu Asadovi padlo necelých 46 tisíc osob.

Dosud poslední bilanci zveřejnila OSDH koncem června, kdy hovořila o 100 000 mrtvých. Během letních měsíců tak padlo za oběť bojům okolo 10 tisíc lidí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva v polovině června udával, že v důsledku bojů již zemřelo 93 000 lidí, z toho šest a půl tisíce dětí.

Americké úřady se připravují na odvetu od místních Syřanů

Ačkoliv americký prezident včera oznámil, že před případným útokem na režim prezidenta Bašára Asada požádá Kongres o souhlas, americká FBI se již začala na vojenskou akci připravovat. Deník New York Times informoval, že Federální úřad pro vyšetřování v obavě před možnou odvetou na americkém území důsledněji kontroluje Syřany žijící ve Spojených státech. Chystají se údajně stovky výslechů. 

Federální agenti tak zopakují preventivní akci, kterou provedli před dvěma lety při zásahu spojeneckých sil proti armádě libyjského diktátora Muammara Kaddafího, kdy bylo u
výslechu okolo 1 000 Libyjců žijících v USA. Agenti FBI dostali rovněž za úkol aktivizovat své informátory z prostředí syrských imigrantů, kteří mají hlásit jakékoli zmínky o možné odvetě.
Syřané, kteří jsou již v současnosti vyšetřováni, budou pod zpřísněným dohledem, řekl listu zdroj z FBI.

Americký protest proti intervenci v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Craig Ruttle

Na rozdíl od války v Libyi nyní americké úřady vidí novou hrozbu: možné útoky počítačových zločinců. Hackerská skupina označující se jako Syrská elektronická armáda již letos napadla stránky několika významných médií či twitterový účet Bílého domu. Proto americká Národní vyšetřovací služba (NIA) vydala před těmito útoky varování jak pro federální úřady, tak i pro soukromé firmy.