Tokio nechá zamrznout okolí Fukušimy

Tokio - Japonská vláda vyčlení na nová opatření proti únikům radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima 47 miliard jenů, tedy asi 470 milionů dolarů a více než 9 miliard korun. Tokio tím stupňuje své kroky proti krizi kolem kontaminované vody, která je následkem nejhorší jaderné nehody za poslední čtvrt století.

„Problém kontaminované vody je každý den kritičtější a vláda považuje za nezbytné, aby se do jeho řešení zapojila co nejvíce,“ uvedl nejvyšší vládní tajemník Jošihide Suga. Peníze se podle tajemníka využijí na vybudovaní nepropustné podzemní zábrany tím, že se zmrazí půda kolem poškozených reaktorů. Další sumy půjdou na dekontaminaci vody.

Vláda přišla s novými opatřeními krátce poté, co provozovatel elektrárny, společnost Tokyo Electric Power (Tepco), oznámil, že v komplexu nalezl další místo, z něhož uniká radiace. Únik vody z elektrárny poničené zemětřesením a přívalovou vlnou tsunami v březnu 2011 přiznala Tepco v červenci. Před dvěma týdny společnost oznámila únik 300 tun radioaktivní vody, což byl dosud největší únik z některé ze stovek skladovacích nádrží elektrárny.

Plán na dekontaminaci Fukušimy - stavba ledových zdí
Zdroj: ČT24

Peníze se využijí na vybudování nepropustné podzemní zábrany tím, že se zmrazí půda kolem poškozených reaktorů. Dalším problémem je v tancích uskladněná voda, která byla používána pro chlazení reaktoru v době havárie. Ta musí být před vypuštěním dekontaminována. „Voda v nádržích se dekontaminuje, jenže dekontaminační zařízení mají omezenou kapacitu, takže je to otázka na léta,“ vysvětlila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Z úniku radioaktivní vody do moře mají největší obavy místní rybáři. Pokud se informace potvrdí, budou mít na ně zcela likvidační dopad. „Tenhle únik radioaktivní vody by vrhl naše rybáře do stavu naprostého zoufalství. Až do teď jsme nějakým způsobem mohli ryby prodávat, ale teď je to všechno pryč,“ zoufá si zástupce rybářů Isao Ohno.

„Místní rybářské komunity v okolí Fukušimy velmi tvrdě protestují proti jakémukoli vypouštění vody z areálu elektrárny, i kdyby zbytková radioaktivita byla poměrně nízká,“ vysvětlila Drábová. Voda se tak ve Fukušimě podle ní hromadí více, než by bylo nutné.

Šinzó Abe, japonský premiér:

„Svět bedlivě sleduje, jestli dokážeme zabezpečit fukušimskou elektrárnu, včetně potíží s kontaminovanou vodou. Vláda je odhodlaná tvrdě pracovat, aby našla odpovídající řešení.“

Závažný incident a olympiáda

Zprávy z Fukušimy jsou skutečně alarmující. Míra radiace ve skladovacích nádržích s vodou od posledního měření stoupla osmnáctkrát. Dávka naměřená na dně jedné z nádrží by člověka zabila za čtyři hodiny. Japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií (NRA) minulý týden zvýšil stupeň závažnosti úniku vysoce radioaktivní vody z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň. Ten na mezinárodní stupnici jaderných událostí znamená „závažný incident“.

Tokio se chce důrazem na bezpečnost prezentovat jako vhodný uchazeč o pořádání letní olympiády v roce 2020. Mezinárodní olympijský výbor bude o pořadatelském městě hlasovat v příštích dnech v Buenos Aires. Hlavními favority jsou vedle Tokia Madrid a Istanbul.