Žalobci z Ludwigsburgu doporučují stíhat 30 osvětimských dozorců

Ludwigsburg (Německo) – Německá centrála pro objasňování nacistických zločinů doporučila stíhání třiceti dozorců z koncentračního tábora v Osvětimi. Obžalováni mají být z napomáhání k vraždě. Třicítka předběžně obviněných žije v Německu, nejstaršímu je 97 let a nejmladšímu o deset let méně. Kromě nich vyšetřovatelé identifikovali dalších sedm podezřelých, kteří žijí v zahraničí.

Spolkoví žalobci z úřadu se sídlem v Ludwigsburgu předběžně vyšetřovali 39 dozorců z Osvětimi a spisy 30 z nich nyní předají státním zastupitelstvím v celém Německu s doporučením obžalovat je z napomáhání k vraždě. Sami žalobci z Ludwigsburgu pravomoc vznášet obžalobu nemají. Místně příslušná státní zastupitelství pak musí rozhodnout, zda vznesou žalobu. Podle šéfa ludwigsburgské centrály Kurta Schrimma záleží další vývoj také na kvalitě důkazů a zdravotním stavu obviněných. Schrimm i vzhledem k věku obviněných varoval před přehnanými očekáváními a naznačil, že procesu se jich možná dožije jen několik. Z původních padesáti podezřelých, jejichž minulost začala centrála zkoumat, jich do dnešního dne devět zemřelo.

Třicítka předběžně obviněných žije v Německu. Nejstaršímu je 97 let a nejmladší je o deset let mladší. Kromě nich vyšetřovatelé identifikovali dalších sedm podezřelých nacistických zločinců, kteří žijí v zahraničí, jeden z nich dokonce v Izraeli. Místo pobytu dalších dvou se údajně nepodařilo přesně určit. Jak upřesnil zpravodaj ČT Martin Jonáš, zatím je známo jméno jen jednoho z třicítky dozorců - Hanse Lipschise, který ale tvrdí, že v Osvětimi působil jen jako kuchař. Mezi podezřelými je i šest dozorkyň.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Německé úřady začaly dozorce vyšetřovat po odsouzení dozorce ze Sobiboru Johna Demjanjuka. Jeho případ totiž ukázal, že odsoudit je možné i člověka, kterému už nyní nelze prokázat přímou účast na vyvražďování. Podle nové právní argumentace by měl být odsouzen prakticky kdokoli, kdo sloužil v táborech smrti, a to z napomáhání k vraždě.