Čínský waterboarding zabil 42letého státního úředníka

Peking – Waterboarding po čínsku nepřežil 42letý Jü Čchi-i, který byl hlavním inženýrem státem vlastněné společnosti ve městě Wen-čou. Vyšetřovatelé se z něj mučením snažili dostat přiznání ke korupci a při výslechu mu dávali hlavu pod vodu; nešťastník se utopil.

Případ se odehrál v dubnu, ale čínská média o něm informují až nyní. Jü Čchi-i byl zadržen počátkem března kvůli údajným nesrovnalostem při zemědělské reformě. Vyšetřovatelé jej při výslechu svlékli donaha a několikrát potopili do vany s ledovou vodou. Přestali s tím, až když se přestal bránit, napsal list Beijing Times. Jü byl pak převezen do nemocnice, kde o několik hodin později zemřel. Pitva prokázala, že vdechl vodu, která způsobila dysfunkci plic a vedla k jeho smrti.

Šestice vyšetřovatelů, která se podílela na výslechu, byla zadržena, obviněna z úmyslného ublížení na zdraví a postavena před soud. „Jü Čchi-i byl silný muž, než ho v březnu zadrželi, ale když zemřel, byl kost a kůže,“ řekla novinářům jeho vdova. „Měl vnější i vnitřní zranění, která utrpěl během 38 dní vazby. Museli ho mučit i jinými způsoby, než bylo topení, o němž informovala žaloba,“ dodala.

Nové čínské vedení v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem stanovilo coby prioritu své vlády tvrdý boj proti všudypřítomné korupci. V posledních měsících bylo například odvoláno hned několik vysoce postavených čínských představitelů.