Usmíval se u nehody a střádal úplatky. Číňan si odsedí 14 let

Peking - Čínský soud poslal bývalého vysokého úředníka za korupci na 14 let do vězení. Úřady ho začaly vyšetřovat poté, co se na veřejnosti několikrát objevil s luxusními hodinkami, které si ze svého platu nemohl dovolit. Jang Ta-cchaj se přiznal, že si na úplatcích přišel v přepočtu na 800 tisíc korun. Na jeho bankovních účtech se ale našlo víc než 16 milionů korun z pochybných zdrojů. Jang Ta-cchaj čínskou veřejnost rozlítil, když se usmíval na místě tragické nehody, při níž zemřely desítky lidí.

Jang Ta-cchaj vedl úřad bezpečnosti práce v provincii Šan-si. Veřejnost si ho poprvé blíže všimla, když se v médiích objevily jeho fotky, na nichž se široce usmíval na scéně tragické autobusové nehody.

Číňané si následně na internetu všimli jeho záliby v luxusu, především v drahých hodinkách. Podle fotografií odhadovali, že úředníkova garderoba vyšla minimálně na 1,1 milionu jüanů (3,4 milionu korun). Na internetu poté rychle začaly přibývat další snímky, na nichž měl jiné, neméně nákladné časoměřiče. „Věřím v moc internetu. Také věřím ve schopnost vlády poradit si s korupcí,“ řekl tehdy aktivista vystupující pod přízviskem Kuej-wen-c'.

Jang Ta-cchaj a jeho drahé hodinky
Zdroj: ČT24

Se sílícími otázkami, jak si může jejich koupi dovolit, spustily úřady vyšetřování, které vedlo k jeho obvinění z korupce. Minulý měsíc se činitel přiznal, že na úplatcích přijal čtvrt milionu jüanů (asi 800 tisíc korun). Na jeho bankovních kontech se ovšem našlo více než pět milionů jüanů (asi 16,4 milionu korun).

Boj s korupcí je vládní prioritou

Nové čínské vedení v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem stanovilo coby prioritu své vlády právě tvrdý boj proti všudypřítomné korupci. V posledních měsících bylo odvoláno hned několik vysoce postavených čínských představitelů.

Čínský funkcionář
Zdroj: ČT24/ntdtv.org

Boj s korupcí už ale přinesl jeden skandál. Jü Čchi-i, který byl hlavním inženýrem státem vlastněné společnosti ve městě Wen-čou, totiž nepřežil mučení, kterým se z něj vyšetřovatelé snažili dostat přiznání ke korupci. Muž se utopil při praktice zvané waterboarding.