Svět se baví „zakázanou“ fotkou šklebícího se Hollanda

Paříž – Ve Francii vyvolala rozruch fotografie šklebícího se prezidenta, která byla pořízena během jeho návštěvy jedné francouzské školy. Francois Hollande se pravděpodobně snažil žáky přihlouplým výrazem rozesmát. Snímek se objevil na webu agentury AFP, která jej ale následně stáhla. To už se ovšem stačil rozšířit po sociálních sítích. AFP odmítá, že by fotku stáhla kvůli tlaku z politické sféry, případ ale stejně vyvolává spekulace. Podobně se totiž agentury chovají velmi vzácně.

Fotograf tiskové agentury AFP zachytil francouzského prezidenta s velmi nelichotivým výrazem ve tváři. Původní snímek měl titulek: „Prezident Francois Hollande se usmívá, zatímco předsedá panelové diskusi o reformě školních osnov stanovených vládou 3. září 2013 na škole Denain Michelet,“ uvedl na webu Telegraph.

Fotografie byla nejprve ke stažení na internetových stránkách AFP, následně ale agentura rozhodla, že snímek nesmí být nadále používán. „Vzhledem k redakčnímu rozhodnutí, že tato fotografie má být stažena, prosíme o její odstranění ze všech systémů. Omlouváme se za případné nepříjemnosti a děkujeme za vaši spolupráci,“ napsala agentura.

Twitter
Zdroj: ČT24

Sociální sítě fotografií žijí

I přes zákaz se ale snímek rychle rozšířil na sociálních sítích. Třeba na Twitteru se objevilo obrovské množství komentářů. „Zde je nová oficiální fotografie Hollanda. Prosím, vyvěste ji na všech radnicích,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru. Další pak uvedl, že „ani Photoshop v tomto případě nepomůže prezidentovi, aby vypadal inteligentně“.

Počet případů, kdy agentury stahují fotografie osobností veřejného života, je ve Francii velice nízký. Objevily se tudíž okamžitě otázky, zda se státem financovaná AFP nesnažila vylepšit Hollandův obraz ve chvíli, kdy prezident řeší případnou intervenci v Sýrii, napsal Telegraph. Podle něj Hollande patřil mezi nejvtipnější politiky s talentem pro bonmoty, jakmile se ale stal hlavou státu, začal si kvůli svému postavení budovat obraz vážnějšího politika.

Události k aféře s fotografií Hollanda (zdroj: ČT24)

AFP se nejdřív obhajovala, pak fotku publikovala znovu na blogu

Ředitel zpravodajství AFP Philippe Massonnet ale důrazně odmítl, že by fotografie byla stažena poté, co na agenturu začal tlačit Elysejský palác. Podle něj se k rozhodnutí došlo po interní debatě v redakci, jelikož fotografie ihned vyvolala rozruch. Agentura poté publikovala jinou fotografii ze série, na níž už prezident vypadá méně jako klaun. „Na rozdíl od některých médií, když uděláme chybu, napravíme ji. Tento případ ale zůstane výjimkou,“ dodal Massonnet.

Nakonec ale AFP stejně publikovala snímek na svém blogu. „Agentura byla okamžitě obviněna z cenzury – že se snaží odstranit fotografii na popud úřadu prezidenta. To ale nebyl ten případ, jinak bychom snímek nepublikovali zde (na blogu),“ napsal Massonet. „S odstupem času vidíme, že rozhodnutí fotografii stáhnout byla zjevně chyba,“ dodal.

François Hollande
Zdroj: Koji Sasahara/AP
  • Stažená fotografie znovu rozvířila debatu o vztazích politiků a médií a o tom, kam až může zajít cenzura nebo autocenzura.
  • Řešilo se to i za Hollandova předchůdce Nicolase Sarkozyho. Časopis Paris Match totiž exprezidentovi na prázdninové fotografii zaretušoval tukový polštářek. I jeho lidé se bránili podezření, že si úpravu vynutili.