Americká sonda prozkoumá atmosféru Měsíce - je tenká, ale je tam

Chincoteague (USA) - Americká NASA vypustí v sobotu ráno v 05:27 našeho času k Měsíci automatickou sondu LADEE. Jejím úkolem bude zkoumat měsíční prach, ale také například atmosféru, o níž si valná část lidí myslí, že na Měsíci není. Projekt přišel v přepočtu na pět a půl miliardy korun a je důležitý nejen pro vědce.

Sondě LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer - Průzkumník měsíční atmosféry a prašného prostředí) potrvá zhruba měsíc, než se dostane na potřebnou orbitu kolem Měsíce. Další měsíc pak zabere prověřování tří vědeckých aparátů. Poté bude sonda z výšky 48 až 145 kilometrů po tři měsíce shromažďovat údaje. Mise má trvat šest měsíců; 450kilogramová sonda ji završí nárazem do měsíčního povrchu.

Měsíc
Zdroj: ČT24

Vědci mají velký zájem dozvědět se něco víc o drsném měsíčním prachu, který dělá problémy přístrojům. Sonda má tudíž provést různá měření a také zjistit, zda se prachová zrnka nevznášejí nad povrchem. Zkoušet se bude také například laserová komunikace se Zemí, která je nezbytná pro jakékoliv vyslání lidí na Mars. Sonda bude také ověřovat náčrtky Eugena Cernana, astronauta s československými předky.

Náčrtky Eugena Cernana
Zdroj: ČT24

Neméně zajímavou součástí tohoto vědeckého podniku, který NASA stojí asi 280 milionů dolarů (5,5 miliardy Kč), bude zkoumání atmosféry. „Lidi občas zaskočí, když mluvíme o měsíční atmosféře, protože ve škole nám říkali, že Měsíc ji nemá. On ji ale má. Je opravdu velice tenká,“ říká vědkyně úřadu NASA Sarah Nobleová. Plynný obal je přitom tak tenký a jemný, že přistávání kosmických aparátů ho může „rozbouřit“. Teď je proto příhodná doba k jeho prozkoumání v klidu - dřív než se na Měsíc sesypou soukromé společnosti. Krom toho Čína minulý týden oznámila, že tam chce do konce roku přistát s lunárním modulem.

Keith Koehler, mluvčí NASA pro základnu Wallops:

„V době Apolla astronauti pozorovali okolo Měsíce v různých časech jakousi záři, takže tohle je pokus se tam vrátit a zjistit, co vlastně tehdy viděli.“

Studium měsíční atmosféry je pro vědce důležité kvůli zkoumání dalších vesmírných těles. Podobné prostředí se podle všeho nachází i na měsících jiných planet naší soustavy či na asteroidech. Přístroje dokonce zaznamenaly slabý plynný obal na Merkuru.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Z Wallopsu se startuje na oběžnou dráhu poprvé

Zajímavostí rovněž je, že se LADEE stane vůbec prvním vesmírným aparátem vypuštěným na oběžnou dráhu kolem Země ze střediska NASA Wallops ve Virginii. Sondu vynese raketa Minotaur, která je vybavena upravenými motory mezikontinentální balistické střely. Z Wallopsu se pak bude zčásti zásobovat i Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Starty budou moct sledovat lidi na většině východního pobřeží a sousední městečko Chincoteague se dostane i na ty mapy, kde ještě chybělo. Dosud se sem jezdilo hlavně kvůli divoké přírodě, moři a slunci. „Můj dědeček, když jsem byl malý, pracoval pro NASA, já tu žiju celý život. Moc se o tom neví, ale tohle je ta původní raketová základna. Mys Canaveral to pak od nás převzal. Jsme tady na to hrdí, je to součást našeho hospodářství,“ řekl zpravodaji ČT majitel restaurace Steve Potts.