Labouristé si australské volby prohráli sami. Vyhrál „šílený mnich“

Canberra - Australští konzervativci jednoznačně zvítězili v parlamentních volbách, dosud vládnoucí labouristé přiznali porážku, která by podle televizní stanice ABC mohla patřit do kategorie nejtěžších. Po sečtení 83 procent hlasů má pravice jistých 88 mandátů ve stopadesátičlenné dolní sněmovně, zatímco labouristé 56 křesel. Voliči rozhodovali o obsazení obou parlamentních komor, výsledky senátních voleb budou známy až později. Šéf konzervativní koalice Tony Abbott (55), bývalý boxer a student katolického semináře přezdívaný „šílený mnich“, v Austrálii nedisponuje nijak závratnou popularitou, ale s pravicovou koalicí nabídl milionům voličů přijatelnou alternativou rozhádaných labouristů. Labouristé si volby prohráli sami, komentovala výsledky televize Sky News.

Pravicová koalice Liberální strany Austrálie platila v australských parlamentních volbách za jasného favorita, o jejím vítězství pochyboval málokdo. Labouristy vážně ochromil vnitrostranický boj mezi dosavadním předsedou vlády Kevinem Ruddem a expremiérkou Julií Gillardovou.

Abbot přislíbil vznik „kompetentní vlády hodné důvěry“. Přislíbil do tří let zrušit daň z emisí, zastavit příliv uprchlíků a nastoupit na cestu přebytkového rozpočtu. Dosluhující premiér Rudd uznal porážku a oznámil, že odstupuje z čela labouristů. „Vím, že srdcím labouristů je dnes těžko. Jako premiér a parlamentní vůdce naší strany akceptuji svou odpovědnost. Dal jsem do toho (volebního zápasu) všechno, ale nestačilo to, abychom vyhráli,“ řekl Rudd svým přívržencům a ohlásil svou rezignaci z čela strany. „Australský lid si zaslouží nový začátek,“ dodal.

Bývalý premiér Kevin Rudd
Zdroj: ČTK/AP Photo/John Pryke

Kampaň ovládlo topivo a Čínská ekonomika

Abbott v kampani sliboval levnější státní správu, a hlavně zrušení kontroverzní daně z emisí, která obyvatelům Austrálie zvyšovala výdaje na otop. Chce se rovněž zasadit o zastavení přílivu uprchlíků, kteří na kontinent míří z jihovýchodní Asie. Ve volební kampani pravici podpořil australský mediální magnát Rupert Murdoch, který kontroluje část australského tisku. Abbottova koalice Australanům nabídla stabilitu, zatímco labouristy paralyzoval rozkol.

Rudd naproti tomu před volbami zdůrazňoval ekonomické úspěchy. Austrálie představuje jedinou ze západních zemí, která se po roce 2008 vyhnula recesi. Vděčí za to především těžbě surovin a poptávce Indie a Číny. Zpomalení čínského růstu a pokles cen surovin se ale podepsalo i na australské ekonomice v posledních měsících.

Jak dopadl Assange?

Voleb se zúčastnilo rekordních 1 717 kandidátů, mezi nimiž byl i zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Aktivista, který je momentálně uvězněný na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, se uchází o senátní křeslo. Jak ve volbách dopadl, volební komise zatím neoznámila.

Výsledky voleb do dolní sněmovny by měly být známy dnes, volební bilance Senátu bude kvůli komplikovanému systému preferencí a poměrného zastoupení známa až po týdnu.

Kdo je šéf australské konzervativní koalice „Šílený mnich“ Tony Abbott:

Liberální stranu Austrálie vede od prosince 2009. V letech 1998-2007 úřadoval ve vládě Johna Howarda, nejprve jako ministr pro zaměstnanost, později jako ministr zdravotnictví.

Po roce 2007, kdy liberálové skončili v opozici, byl jejich stínovým ministrem pro záležitosti rodin, veřejné služby a domorodé obyvatelstvo. Při této příležitosti slíbil, že každý rok stráví jeden až dva týdny dobrovolnickou prací v některé domorodé komunitě.

Na funkci ve stínové vládě rezignoval v listopadu 2009 na protest proti vstřícnému postoji vedení liberálů k zákonu o obchodování s emisemi skleníkových plynů. Záhy poté byl těsnou většinou hlasů zvolen předsedou strany.

Už během univerzitních studií projevoval silně konzervativní postoje, jež byly v rozporu s levici nakloněnou atmosférou, která v té době na škole převažovala. Svou sociálně konzervativní orientaci v politice prosazuje dodnes. Staví se striktně proti sňatkům osob stejného pohlaví (ačkoliv jedna z jeho sester se k lesbické orientaci veřejně hlásí), proti výzkumu embryonálních kmenových buněk či eutanazii.

Bývalý boxer je známý svým nevybíravým řečnickým stylem a kontroverzními výroky, za něž si u opozice vysloužil nálepku sexisty a misogyna.

Narodil se 4. listopadu 1957 v Londýně rodičům s australskými kořeny. V roce 1960 se rodina odstěhovala z Británie do Austrálie. Vystudoval ekonomiku a právo na univerzitě v Sydney a politologii a filozofii v Oxfordu. Coby hluboce věřící křesťan několik let studoval v katolickém semináři a uvažoval o duchovní dráze kněze, což mu později vyneslo přezdívku „šílený mnich.“ Po studiích nejprve pracoval jako novinář a krátce vedl betonárku. Do politiky vstoupil v první polovině 90. let. V australském parlamentu zasedá od března 1994.

Je ženatý, s manželkou Margaret má tři děti.

Na jaře 2010 absolvoval náročný triatlonový závodu Ironman. Během téměř 14 hodin uplaval 3,8 kilometru, ujel 180 kilometrů na kole a uběhl maraton.