Není zlatokopka jako zlatokopka. V Kanadě to berou vážně

Yellowknife (Kanada) - Rýžováním se snaží vydělat nezávislí zlatokopové a někdy i celé rodiny. Příkladem může být severokanadské město Yellowknife, které se připravuje na novou vlnu zlaté horečky. Po deseti letech se tu společnosti chystají znovu otevřít doly na těžbu minerálů.

„Hodně lidí neví, co si pod novodobým zlatokopectvím představit. Nejsme staří zarostlí muži, kteří rýžovali na Yukonu,“ říká Jessica Bjorkmanová. Ta se svou 23letou sestrou Vironique při cestě do práce musí nejdřív zdolat několik kilometrů na vodě, poté hustým lesem. Kousek po kousku pak prohledávají skalnatou půdu v Severních teritoriích s nadějí, že najdou zlato.

Zlato v krvi 

Hledání zlata proudí rodině Bjorckmanových v krvi. Tyto dívky jsou už třetí generací zlatokopů. Stejné povolání si zvolily i jejich dvě sestry a třetí nejmladší se na něj připravuje. „Když jsem s tím začala, moji vrstevníci si ještě pořád hráli doma. Pro mě ale bylo přirozené chodit po lese. Dosud jsem ale kromě mých sester žádnou jinou ženu zlatokopku nepotkala,“ říká Vironique. 

Kanadské zlatokopky (zdroj: ČT24)

Kromě prodávání nalezeného zlata dívky pomáhají i menší firmě, která chce v oblasti otevřít nové doly. „Snažíme se zjistit, jakou hodnotu má půda, kterou jsme koupili. Tyto dívky jsou v hledání nerostů mnohem šikovnější než my,“ potvrzuje geolog firmy TerraX Minerals Tom Setterfield. 

Možná i proto chtějí dívky do byznysu přivést více žen a najímají je třeba jako své asistentky. Většina z nich ale dlouho nevydrží. U řemesla podle sester Bjorkmanových zůstane asi každá padesátá.