V Sýrii je třeba rázně zakročit, shodla se EU. Ale kdy?

Vilnius - Ministři zahraničí Evropské unie se v litevském Vilniusu shodli na tom, že je potřeba rázně zakročit proti syrskému režimu. Spojené státy však vyzvaly, aby s intervencí počkaly do okamžiku, než inspektoři OSN představí kompletní zprávu o chemickém útoku v Damašku. Prezident Barack Obama mezitím znovu požádal kongresmany, aby akci bez mandátu OSN podpořili. Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout České televizi řekl, že kvůli bezpečnostní situaci je stále pravděpodobnější, že Češi uzavřou svou ambasádu v Sýrii.

Evropská unie je oficiálně pro jasnou a ráznou odpověď na chemický útok v Sýrii. V zákulisí však naléhá na USA, aby s vojenským útokem nespěchaly. Ministři zahraničí EU vyzvali Spojené státy, aby odložily případný vojenský útok proti Sýrii, dokud inspektoři OSN nevydají podrobnou zprávu o tamním srpnovém chemickém útoku.

Americký ministr John Kerry ujistil Evropany, kteří netají pochybnosti o smysluplnosti vojenského útoku, že konečné rozhodnutí ohledně zásahu ještě nepadlo. A ubezpečil je, že s jejich pochybami seznámí zbytek vlády prezidenta Baracka Obamy, prozradil nejmenovaný činitel přítomný na setkání šéfů diplomacií s jejich americkým protějškem.

Výsledky šetření OSN mohou přinést zklamání

Zatímco americký Kongres, jejž Obama požádal o schválení intervence, by mohl nejspíš hlasovat již příští týden, výsledky šetření chemického útoku týmem OSN, který přímo v Sýrii sbíral důkazy, mohou přijít až později během měsíce.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v pátek ve Vilniusu varoval před zklamáním, které mohou výsledky přinést. Inspektoři podle něj odpoví pouze na otázku, zda šlo o chemický útok, což už prý nezpochybňuje ani syrský režim a jeho spojenci v čele s Ruskem. Inspektoři podle Fabiuse ale neukážou na viníka.

Francouzský prezident François Hollande, který jako jediný zástupce Západu plně podporuje USA, v pátek nicméně také řekl, že by se na výsledky počkat mělo.

  • Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová: „Požadujeme jasnou a ráznou odpověď.“
  • Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius: „Fakt, že Evropa se drží pohromadě, je dobrá věc“.

Ministři zahraničí EU se v podstatě ztotožnili s páteční výzvou poloviny účastníků summitu zemí skupiny G20 v Petrohradu, která se výslovně o vojenském zásahu nezmiňovala, požadovala ale důraznou akci. Německý ministr zahraničí Guido Westervelle po dnešním jednání oznámil, že se Berlín rozhodl k této mezinárodní reakci připojit.

Jan Kohout ve Vilniusu
Zdroj: ČT24

Český ministr zahraničí v demisi Jan Kohout pro Českou televizi uvedl, že po dnešním jednání je několik věcí jasnějších, hlavně to, že v Sýrii opravdu došlo k použití chemických zbraní, což EU sjednotilo. Podle šéfa české diplomacie musí mezinárodní společenství vyslat jasný signál, že použití chemických zbraní je ve 21. století nepřípustný čin.

Naopak modlitby za mír v Sýrii vedl ve Vatikánu papež František. „Válka je vždy prohrou lidstva,“ zdůraznil před 70 tisíci lidmi na náměstí, nejen katolíky, ale i představiteli dalších vyznání, včetně muslimů. „Bože, ochraň Sýrii,“ modlila se v katedrále v Damašku asi tisícovka místních křesťanů.

Kvůli rychlému běhu událostí narůstá pravděpodobnost, že Češi zavřou svou ambasádu v Sýrii. Ta poskytuje konzulární služby za Ameriku i Slovensko. O evakuaci se má rozhodnout ještě o víkendu, nejpozději v pondělí. „Budeme zvažovat všechna bezpečnostní rizika. “Nejsem uzavřen žádnému řešení, včetně toho, že budou dočasně aparát a lidé z ambasády staženi do bezpečných úkrytů," uvedl ministr Kohout.

Obama: Nestrkejme hlavu do písku

Americký prezident Barack Obama zatím vyzval členy Kongresu, aby nestrkali hlavu do písku před faktem, že syrský režim použil chemické zbraně proti svému vlastnímu obyvatelstvu. Zákonodárce vyzval, aby podpořili jeho záměr podniknout proti Sýrii ozbrojený zásah.

  • Americký prezident Barack Obama: „Nemůžeme zůstat slepí vůči záběrům ze Sýrie, které jsme viděli. Proto žádám členy Kongresu z obou stran, aby se sjednotili a jednali, abychom se zasadili o takový svět, v jakém chceme žít, svět, který chceme zanechat pro naše děti a budoucí generace.“

Obama vystoupí v úterý v televizi a bude přesvědčovat i obyčejné Američany o potřebě vojenské intervence v Sýrii. Podle USA syrský režim zapříčinil plynovým útokem smrt 1 429 lidí, z toho 426 dětí. Prezident USA varuje, že bez zásahu teroristické skupiny a totalitní režimy usoudí, že mají volné ruce. Už v pátek na summitu G20 v Petrohradu Obama hovořil o časově i rozsahem omezené vojenské akci, která by oslabila schopnost Asadova režimu používat chemické zbraně.

USA podezírají z použití chemických zbraní režim syrského prezidenta Bašára Asada a chtějí jej potrestat vojenským úderem. Američané ale nemají k akci ani souhlas Rady bezpečnosti OSN, kterou blokuje čínský a ruský nesouhlas, ani nedokázali dát dohromady širší koalici. Není ani jasné, zda intervenci schválí obě komory amerického Kongresu; ve Sněmovně reprezentantů zatím názor Bílého domu podporuje výrazná menšina.