NSA údajně dokáže sledovat i chytré mobilní telefony

Berlín – Americká tajná služba NSA prý kromě internetové komunikace dokáže sledovat i data uživatelů takzvaných inteligentních mobilních telefonů. Alespoň to tvrdí německý týdeník Der Spiegel, který cituje z interních dokumentů americké Národní agentury pro bezpečnost a jí spřízněné britské organizace GCHQ.

Obě agentury popisují zřízení specializovaných týmů, které mají údajně za úkol prolomit ochranná opatření na iPhonech a BlackBerry telefonech či na těch s operačním systémem Android. Data obsahují kontakty, seznamy hovorů, poslaných SMS, další poznámky a lokalizační údaje. 

Der Spiegel ale přiznává, že z dokumentů nevyplývá, že by NSA toto monitorování telefonů prováděla hromadně, ale že tyto způsoby sledování se používají pouze u vybraných specifických uživatelů. Týdeník ale v článku neuvádí, jak se k informacím dostal. Mezi autory je uvedena pouze americká filmařka Laura Poitrasová, která má úzké vazby na bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. 

S tímto odhalením přichází tisk poté, co jejich američtí kolegové zveřejnili zprávu, že americké a britské rozvědky prolomily šifrování, které zajišťuje širokou škálu on-line komunikace včetně e-mailů, bankovních transakcí a telefonických rozhovorů. Tajné služby by tak dokázaly dešifrovat data s bezpečným kódováním, která mají zajistit soukromí. Znamená to, že si prý dokáží poradit s většinou antivirových programů na ochranu dat na internetu prostřednictvím chytrých telefonů.