Sýrie podepíše konvenci o zákazu chemie, Obama žádá Kongres o odklad

New York/Damašek – Sýrie chce informovat o svých skladech chemických zbraní a následně je zničit. Připojí se rovněž ke konvenci o jejich zákazu, prohlásil ministr zahraničí Valíd Mualim. Chemické zbraně zakazuje téměř celý svět - až na pět států včetně Sýrie. O ruském návrhu, podle něhož by se Damašek chemických zbraní vzdal, měla dnes jednat za zavřenými dveřmi Rada bezpečnosti OSN, jednání ale bylo nakonec zrušeno. Americký prezident Barack Obama vyzval Kongres, aby počkal s hlasováním o použití síly v Sýrii do doby, než se o ruském návrhu rozhodne.

Poprvé od chemického útoku před třemi týdny nevypadá případný americký vojenský zásah jako nevyhnutelná možnost. Syrská vláda je ochotná vzdát se chemických zbraní, a souhlasí tak s návrhem amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který rozpracovalo právě Rusko. Podrobnosti návrhu by mělo Rusko předložit ještě dnes. Ve čtvrtek se Kerry v Ženevě sejde k jednání o Sýrii se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

„Jsme ochotni zveřejnit, kde jsou naše chemické zbraně, zastavit jejich výrobu a rovněž ukázat sklady zástupcům Ruska a dalších států OSN. Důvodem našeho souhlasu s ruskou iniciativou je záměr nevlastnit žádné chemické zbraně,“ konstatoval v prohlášení zaslaném ruským médiím syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Dodal, že Damašek je ochoten připojit svůj podpis k mezinárodní konvenci o zákazu hromadění a užití chemických zbraní.

O ruském plánu dnes hovořil Obama s Cameronem a se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem. „Je to každopádně zajímavý návrh. Pokud je seriózní, měli bychom ho brát velmi vážně. Díky němu bychom mohli splnit náš cíl, tedy zničení syrských chemických zbraní. Nesmíme zapomínat, že Sýrie má největší arzenál těchto zbraní na světě. (…) Myslím, že rezoluce RB OSN je dobrý nápad,“ řekl po rozhovoru s Obamou Cameron s tím, že ruský návrh musí být časově omezený. Francie dnes již začala v Radě bezpečnosti v New Yorku jednat s partnery o návrhu své rezoluce požadující, aby Sýrii dala své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu a zlikvidovala je. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius ale dnes po telefonickém rozhovoru s Lavrovem řekl, že Moskvě se možnost závazné rezoluce o syrském chemickém arzenálu nelíbí a navrhuje spíše nezávazné prohlášení.

Pro Spojené státy je ale prý zárukou věrohodnosti celého plánu jen plnohodnotná a závazná rezoluce Rady bezpečnosti, která musí také obsahovat i sankce pro případ nedodržení.

Putin: Ruský plán bude fungovat jen v případě, že USA odmítnou použití síly

Ruské ministerstvo zahraničí označilo francouzský návrh, který činí syrské úřady odpovědné za možné užití chemických zbraní, za nepřijatelný. Moskva předloží návrh prohlášení OSN, které by podpořilo plán na umístění syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že plán předpokládající odevzdání syrských chemických zbraní bude fungovat, jen když USA odmítnou použití síly. Vyjádřil současně naději, že návrh bude „dobrým krokem k mírovému vyřešení krize“. USA a jejich spojenci trvají na tom, že možnost ozbrojené akce musí zůstat na stole, nicméně dávají přednost diplomatickému řešení.

Chemické zbraně zakazuje téměř celý svět - až na pět států včetně Sýrie. Ta podle odhadů vlastní až několik tisíc tun sarinu, tabunu, nervového plynu VX a hořčičného plynu. Kolik jich skutečně je a kde přesně jsou, ví ale jen syrský režim. Ten donedávna nebyl ochoten držení chemických zbraní ani přiznat.

Obama žádá Kongres o odklad hlasování o Sýrii

Obama mezitím nadále usiluje o podporu Kongresu pro vojenskou intervenci v Sýrii. Jeho snaha ale utrpěla další úder, když šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell oznámil, že bude hlasovat proti použití síly. Jak upřesnil profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igor Lukeš, Obama se bude snažit hlasování v Kongresu co nejvíce oddálit, protože zatím pro svůj návrh dostatečnou podporu nemá. Obama dnes také vyzval Kongres, aby s hlasováním o použití síly v Sýrii počkal, než se rozhodne o ruském návrhu na zajištění syrských chemických zbraní. Podle senátních zdrojů zřejmě na hlasování tento týden nedojde.

Barack Obama odchází z jednání v Kongresu
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Podle předsedy branného výboru Senátu Carla Levina potřebuje Obama čas, aby prověřil, jak seriózní je vůle Syřanů a Rusů zbavit se chemických zbraní v Sýrii. Večer místního času by měl také kvůli Sýrii prezident oslovit v televizi Američany.

Barack Obama:

„Zákaz používání chemických zbraní je v zájmu naší bezpečnosti. Ale pokud ho můžeme dosáhnout bez vojenského úderu, jednoznačně tomu dávám přednost.“

„Je možné, že dosáhneme průlomu, ale budeme na něm ještě muset pracovat. Nechceme jen oddalovací a zdržovací taktiku.“

John Kerry při slyšení v branném výboru Sněmovny reprezentantů ujišťoval, že pro Washington byla vždy prioritou diplomacie a že syrský konflikt nemá vojenské, ale jen politické řešení. Ale politického řešení nebude dosaženo, pokud si Bašár Asad bude myslet, že mu projde nasazení smrtícího plynu, řekl. Cílem zvažovaného zásahu podle Kerryho nebude odstranit Asada, ale oslabit jeho vojenskou moc a přinutit ho k jednání.

Skupina demokratických a republikánských senátorů mezitím údajně připravuje alternativní rezoluci, podle níž by údajně Rada bezpečnosti OSN měla stanovit konkrétní časový limit - zřejmě 60 dní - během něhož by Sýrie musela chemické zbraně odstranit. Pokud tak neučiní, měl by Obama pravomoc k vojenskému útoku.

Syrské letectvo útočilo v Damašku poprvé od chemického útoku

Syrské letectvo dnes poprvé po třech týdnech znovu bombardovalo pozice povstalců u Damašku. Podle opozice se Asadův režim přestal obávat operace USA, která měla být odvetou za údajné nasazení chemických zbraní. Nejtěžší boje jsou hlášeny ze čtvrti Barza severně od damašského centra. Postup provládních milicí tam zajišťovala těžká palba z letadel i tanků. Další boje jsou hlášeny i z Muadamíji, která leží jižně od metropole a patří mezi oblasti zasažené při srpnovém chemickém útoku. Opoziční aktivista Saláh Muhammad řekl, že i když ruský návrh nebude úspěšný, umožnil Damašku získat čas.

Bílý dům dnes oznámil, že dalších osm zemí (Kuvajt, Polsko, Guatemala, Gruzie, Černá Hora, Malta, Panama a Portugalsko) podpořilo důraznou reakci na chemický útok v Sýrii. Celkem tak již USA podpořilo 33 zemí.

V syrském konfliktu byla zničena třetina bytů i tisícovky škol

Během syrského konfliktu byla podle OSN zničena třetina bytového fondu Sýrie a tisíce škol. Většinu z 4,25 milionu lidí bez domova tvoří ženy, děti a senioři. Dva miliony dětí přestaly chodit do školy a asi 1,3 milionu Syřanů se musí už téměř měsíc obejít bez dodávek pitné vody.

Více než dva miliony Syřanů už svou zemi opustily, na 200 tisíc dalších přebývá v přeplněných komunálních centrech bez čisté vody, elektřiny a hygienických opatření, uvádí zpráva expertky OSN na vnitřní uprchlíky Chaloky Beyaniové. Podle ní bylo během konfliktu, jenž začal protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada v březnu roku 2011, zničeno 1,2 milionu domů. Zničeno nebo poničeno bylo také více než 3000 škol a téměř tisícovka dalších školních budov slouží jako provizorní ubytovny pro uprchlíky, upřesňuje dětský fond UNICEF, podle něhož konflikt zasáhl do života čtyř milionů dětí, z nichž milion rozšířil řady uprchlíků.