Posádka ISS má po bezmála půl roce pevnou zem pod nohama

Astana - V kazašské stepi přistála loď Sojuz TMA-08M s ruskými kosmonauty Pavlem Vinogradovem a Alexandrem Misurkinem a s americkým astronautem Chrissem Cassidim. Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odletěli po 166denní misi, let na zem trval 3,5 hodiny. Na ISS zůstala tříčlenná posádka, kterou 25. září doplní ruský veterán Oleg Kotov a nováčci Sergej Rjazanskij a Michael Hopkins.

Před odletem předal Vinogradov velení stanice v hodnotě sto miliard dolarů, která je projektem 15 zemí, ruskému kolegovi Fjodoru Jurčichinovi, který zůstal na palubě s italským astronautem Lucou Parmitanem a Karen Nybergovou z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). „Čas (na stanici) utekl neuvěřitelně rychle,“ svěřil se Cassidy v rozhovoru poskytnutém z ISS minulý týden. „Bude opravdu smutné odejít. Tohle je neuvěřitelný zážitek… ale zároveň jsem připravený jít. Je čas, aby sem přiletěli nějací jiní lidé. A opravdu se těším na návrat, na rodinu a přátele.“

Přistání vysílaly v přímém přenosu ruská televize a televize NASA. Na záběrech bylo vidět, jak posádka po dosednutí modulu v 04:58 našeho času a otevření poklopu vylézá do slunečného rána a usedá do sklopných křesel, která usnadňují adaptaci na zemskou přitažlivost.

Přistání Sojuzu v kazašské stepi
Zdroj: ČTK/AP/Maxim Shipenkov

„Všechno proběhlo velmi dobře, velmi klidně,“ prohlásil s úsměvem po výstupu z lodi šedesátiletý Vinogradov. „Byl to nezapomenutelný let,“ přidal se jeho americký kolega Cassidy a stiskl přitom Vinogradovovu ruku.

Vinogradovův tříčlenný tým na ISS přistál 29. března po zkráceném letu Sojuzu, který místo obvyklých dvou dnů trval necelých šest hodin. Od jejich příletu se na stanici odehrálo několik incidentů. V květnu byl v americké sekci zaznamenán únik čpavku, kvůli čemuž museli Američané Thomas Marshburn a Cassidy vystoupit ven a vyměnit čerpadlo. V červenci se Parmitano málem utopil, když mu při práci vně komplexu začala do skafandru prosakovat voda. V srpnu pak museli do otevřeného kosmu Misurkin a Jurčichin kvůli problému s anténou