Egypt si na konec výjimečného stavu počká další dva měsíce

Káhira – Výjimečný stav v Egyptě potrvá o dva měsíce déle, než se předpokládalo. Rozhodla o tom tamní vláda. Výjimečný stav byl vyhlášen v polovině srpna po krvavých střetech vládních sil s příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Pro obyvatele a návštěvníky Egypta znamená zvýšená bezpečnostní opatření.

Vojáci a policisté mají během výjimečného stavu právo kohokoli zastavit a zkontrolovat jeho doklady. Mohou rovněž zatýkat a zadržet podezřelé bez soudního příkazu. V některých provinciích platí rovněž zákaz nočního vycházení.

Původně vyhlásil prezident Alí Mansúr výjimečný stav 14. srpna, tedy v den, kdy bezpečnostní složky použily sílu při vyklízení káhirských tábořišť, v nichž se shromažďovali Mursího stoupenci. Tehdy zemřelo přes 600 lidí.

Protesty v Egyptě
Zdroj: AP/Amr Nabil/ČTK

Od té doby v Egyptě trvá ještě napjatější situace než v týdnech bezprostředně po Mursího svržení 3. července. Před týdnem neznámí útočníci spáchali neúspěšný atentát na ministra vnitra.

  • Výjimečný stav vyvolává mezi Egypťany neblahé vzpomínky na éru bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Za jeho vlády bylo toto opatření vyhlášeno roku 1981 a zrušeno bylo až v květnu 2012, tedy déle než rok po Mubarakově odstoupení.