Snowdenova odhalení uškodila, ale i pomohla, přiznal šéf tajných služeb USA

Washington – Šéf amerických tajných služeb James Clapper připustil, že vyzrazení tajných sledovacích programů Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwardem Snowdenem bylo sice škodlivé, ale také rozvířilo užitečnou debatu o občanských svobodách a ukázalo, že práce rozvědek musí být transparentnější. Clapperovi je podřízeno všech 16 zpravodajských služeb USA.

„Nerad to přiznávám, ale to, co se stalo - a bylo to škodlivé - podnítilo debatu, která byla ve skutečnosti asi nutná,“ uznal Clapper na konferenci o odhaleních, jejichž původcem je bývalý technický spolupracovník NSA Snowden. Aféra Snowden podle Clappera ukazuje, že práce rozvědek musí být transparentnější. „Musíme obnovit důvěru veřejnosti a jejích zástupců,“ dodal Clapper. Zvýšená transparentnost podle něj má rub a líc. Naznačil, že na odhalování programů mohou mít zájem extremisté, kteří nechtějí být sledovanými osobami.

Snowden letos upozornil tisk na americký tajný program sledování internetové komunikace a telefonních hovorů. Informace rozhořčily veřejnost na celém světě a Bílý dům čelí rostoucímu tlaku, aby zveřejnil více podrobností o špionážním programu. Snowden je v USA obviněn ze špionáže a nyní pobývá v Rusku, kde získal dočasný azyl.

Americký prezident Barack Obama nedávno ujistil, že USA fungování sledovacích programů podrobně přezkoumají a že tajné služby nemonitorují internetovou a telefonickou komunikaci plošně a vždy se zaměřují na konkrétní oblast zájmu.