Unesený Jihokorejec se po 41 letech dostal ze spárů KLDR

Soul – Unesený Jihokorejec strávil v KLDR celých 41 let. V srpnu se mu podařilo konečně uprchnout a během září se dostal na jih. Osmašedesátiletý Čon U-pchjo byl členem posádky jedné ze dvou lodí zadržených Severokorejci v Žlutém moři v roce 1972. Poté byl unesen na sever.

Korejská válka, která trvala mezi lety 1950 až 1953 skončila příměřím, nikdy ale nebyla podepsána mírová smlouva. Jižní Korea odhaduje, že od té doby KLDR unesla více než 500 Jihokorejců. Mezi nimi byl i Čon, který je jediný z 25 členů posádek dvou zadržených lodí, jemuž se podařilo úspěšně uprchnout.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení, které dohlíží na záležitosti mezi oběma Korejemi, potvrdil Čonův návrat bez uvedení dalších podrobností. Čonovi se zřejmě podařilo uskutečnit cestu na jih díky nějaké třetí zemi, přes niž poslal žádost o pomoc jihokorejskému prezidentovi. O dalších členech posádky nejsou podle serveru BBC News žádné zprávy.

Severokorejská vojačka
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

Čon je v současné době na jihu vyslýchán. Až poté se bude moci vrátit ke své rodině. V zemi panuje v souvislosti s Jihokorejci, kteří se náhle vracejí z KLDR, značné podezření. Komunistický režim je totiž často využívá k propagandě nebo získávání informací.

Jeden z nejznámějších případů únosů se odehrál na konci 70. let 20. století, kdy byli severokorejským režimem lapeni jihokorejský režisér se svou manželkou, která byla herečka. Páru se podařilo uniknout až v roce 1986 při návštěvě filmového festivalu ve Vídni.

Severokorejský režim už ale unesl i řadu jiných cizinců – v 70. a 80. letech minulého století třeba několik japonských civilistů.

Vojenská přehlídka 65. výročí založení KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Kim Kwang Hyon