Rakouská strana BZÖ bude Telekomu vracet miliony

Vídeň - Rakouská krajně pravicová strana Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) musí vrátit téměř milion eur (asi 25 milionů Kč), které nelegálně přijala od společnosti Telekom Austria. Rozhodl o tom dnes vídeňský soud. Zároveň poslal do vězení čtyři osoby, které jsou do tohoto korupčního skandálu zapleteny. BZÖ se proti rozsudku odvolala.

Telekom Austria, z něhož si podle tamního tisku „politici udělali bankomat“, je v Rakousku vyšetřován ve více korupčních případech. V tom, v němž padlo rozhodnutí dnes, šlo o 960.000 eur, které se objevily na kontech BZÖ a byly označeny jako honoráře. Ve skutečnosti to ale byly peníze, které straně poukázaly reklamní agentury. Tímto způsobem jí v roce 2006 pomáhaly financovat volební kampaň.

BZÖ vznikla odštěpením od Svobodné strany Rakouska a v letech 2005 až 2007 byla ve vládní koalici. Ve volbách v roce 2006 se dostala do parlamentu jen díky velmi těsnému výsledku. Za svého vládního působení prosadila zákon, který zprostil operátory povinnosti poskytovat univerzální přístup k bezplatným číslům začínajícím 0800. Odhaduje se, že Telekom Austria tím ušetřil na deset milionů eur. Společnost byla v roce 2000 zprivatizována, avšak stát v ní má stále 28procentní podíl.

Soud dnes také poslal až na dva a půl roku do vězení čtyři aktéry korupčního řetězce. Jde o bývalého lobbistu společnosti, dva zástupce BZÖ a jednoho zaměstnance reklamní agentury. Viny byl naopak zproštěn bývalý zástupce ředitele Telekomu Austria Rudolf Fischer, který prý sice převod peněz povolil, ale korupce jako takové se aktivně neúčastnil.