Rakousko chce spasit osmdesátiletý miliardář

Vídeň - Sousední Rakousko je uprostřed předvolební kampaně. Největší šance zasednout na příštích pět let do parlamentních lavic mají strany současné koalice: sociální demokraté a lidovci. Nováčkem kampaně je miliardář Frank Stronach, který sbírá protestní hlasy kritikou tradičních stran a jejich údajné zkorumpovanosti.

Stronach chce změnit Rakousko. Sice neříká jak, ale vidět je všude. Emigrant, který žil desítky let v Kanadě a zbohatl na výrobě autodílů, na kampani rozhodně nešetří. Utratí v přepočtu víc než 600 milionů korun, ale peněz nelituje. Je přesvědčený, že ho země nutně potřebuje.

„Rakousko musí mít méně úředníků a zničit klientelistické vazby politiků, které vedou ke korupci,“ tvrdí Stronach. Obviněním z populismu se vysmívá. Neustále opakuje svůj životní příběh: chudý chlapec odešel do světa, vlastní pílí zbohatl a teď - v 81 letech - se vrací, aby rodné Rakousko vyrval ze spárů korupčníků.

  • Předvolební mítink Franka Stronacha zdroj: ČT24
  • Stronach se podepisuje svým příznivcům zdroj: ČT24

Stronach cílí hlavně na mladé. A s úspěchem

V rakouských volbách mohou volit i 16letí. A právě na mladé voliče Frank Stronach cílí. O tři generace mladší voliče oslovuje moderní kampaní - volební hymnu mu složil místní rapper, který si říká Otto obyčejný člověk. „Frank potřebuje naši podporu, protože je jediný, kdo se snaží zlepšit život Rakušanů,“ ujišťuje rapper.  

Stronachovi se zatím daří. Na jeho mítinky chodí hodně prvovoličů - a nejen kvůli pizze zdarma. Nicolas přišel, protože v podnikateli vidí svůj životní vzor: „Starší lidé umí lépe zacházet s penězi a jsou lepší ve všem, co dělají.“

Stronach už z volebních průzkumů vymazal Svaz pro budoucnost Rakouska - stranu, kterou minule dostal do parlamentu populista Jörg Haider. V posledních čtrnácti dnech do voleb chce ubrat hlasy čtyřem silným stranám. Rád by se stal premiérem. Jenže do kancléřského křesla neusedne, pokud se nedohodne se stranami, které teď tvrdě kritizuje.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)