K ISS úspěšně vyplula Labuť – další soukromá nákladní loď

Washington – Ze střediska Wallops ve Virginii odstartovala odpoledne našeho času k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zásobovací loď Cygnus (Labuť) další soukromé společnosti. Jedná se o testovací let nákladní lodi firmy Orbital Sciences. Pokud se zdaří, první regulérní cesta by mohla následovat ještě letos.

První soukromý „vesmírný kamion“ letos už k ISS vyslala společnost SpaceX. Na oběžnou dráhu Cygnus vynese raketa Antares, která si testovací let zdárně odbyla letos v dubnu. Ke stanici by měl nový dopravní prostředek dorazit v neděli. Na palubě bude mít 590 kilogramů potravin, oblečení a dalšího nákladu.

Před přiblížením k orbitálnímu komplexu provede pozemní řídící středisko s lodí sérii testovacích manévrů. Po jejich úspěšném završení Cygnus uchopí robotické rameno a připojí ho ke stanici. Posádka ISS pak naplní Cygnus nejrůznějším odpadem a loď při sestupu shoří v atmosféře. Podobný osud mají i ruské a japonské nákladní lodě. Opakovaně lze v současnosti využít jen zásobovací člun Dragon společnosti SpaceX. Ten už má první zdárné lety za sebou.

Dnešní první vypuštění Cygnusu představuje nový milník v americkém vesmírném programu. Podle serveru space.com jde o první let k Mezinárodní vesmírné stanici, který neodstartoval z Floridy, nýbrž z virginského Wallopsu. Doposud NASA obvykle vypouštěla lodě k ISS z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) před dvěma lety ukončil provoz svých raketoplánů a byl od té doby závislý především na ruských lodích. Rozhodl se proto kromě využívání aparátů japonské vesmírné agentury a evropské ESA uzavřít kontrakty s americkými soukromými společnostmi.

Cygnus míří do vesmíru
Zdroj: Steve Helber/AP Photo

Společnost Orbital Sciences získala od NASA kontrakt v hodnotě 1,9 miliardy dolarů (37,5 miliardy korun) na nejméně osm zásobovacích letů k ISS s využitím Antarese a Cygnusu. Se SpaceX uzavřel NASA kontrakt v hodnotě 1,6 miliardy dolarů, a to na 12 zásobovacích letů.