Děti do 16 let o titul miss soutěžit nebudou, navrhuje Francie

Paříž - Francouzský Senát schválil návrh změny zákona o ženských právech zakazující soutěže krásy pro děti mladší 16 let. Každému, kdo přihlásí dítě do takové soutěže, by podle navrhované úpravy hrozily až dva roky vězení a pokuta 30 000 eur. Zejména dívky prý mají být zákonem chráněny před předčasnou „sexualizací“. Senát návrh v podobě dodatku k zákonu o ženských právech schválil v noci na dnešek v poměru 197 ku 146 hlasů, navrhovaný dodatek nyní míří do dolní parlamentní komory.

Trh či reklamy podle kritiků dívkám už ve věku 6 až 12 let vštěpují, že jsou sexuálními bytostmi. „V tomto věku se potřebujete soustředit na získávání vědomostí. Ale soutěžemi malých miss a jinými demonstrativními akcemi je zaměřujeme na jejich vzhled. Mám problém věřit tomu, že tyto soutěže jsou v širším zájmu dětí,“ konstatovala konzervativní senátorka Chantal Jouannová, která je autorkou návrhu.

Soutěže krásy nezletilých dívek, často silně nalíčených a vyzývavě oblečených, ve Francii pravidelně vyvolávají veřejnou debatu. V zemi přitom nejsou tak běžné jako například ve Spojených státech.