Obamu má za ďábla a střílel na Bílý dům. Muž se k činu přiznal

Washington – Dvaadvacetiletý Američan se přiznal, že před dvěma lety střílel na Bílý dům. Oscar Ramiro Ortega-Hernandez může strávit za mřížemi až 27 let. Střelec už dříve vychvaloval vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina, naopak amerického prezidenta Baracka Obamu považuje za antikrista. Vynesení rozsudku se očekává 10. ledna příštího roku.

Mladík dosud vinu odmítal. V současné době čelí obvinění, že 11. listopadu 2011 vypálil z poloautomatické zbraně nejméně osm ran na Bílý dům. O pět dní později jej zatkli američtí agenti v jednom hotelu v Pensylvánii. Pátrání vyvolal nález střely v jednom z neprůstřelných oken rezidence amerického prezidenta. Barack Obama byl v té době v Kalifornii.

Obžalovaného se střelbou podle vyšetřovatelů spojují zbraně nalezené v autě, které z místa incidentu ujelo. Důkazem proti němu je i video, jež vyšetřovatelé zveřejnili už po jeho zadržení.

Barack Obama na summitu G20
Zdroj: ČTK/AP/Dimitar Dilkoff, Pool

Na nahrávce se Ortega-Hernandez označoval za „Krista dnešní doby, na kterého všichni čekali“, zatímco prezident Obama je podle něj ďábel a antikrist. Na nahrávce také chválil bin Ládina za to, že se postavil proti Spojeným státům. Vyzýval k revoluci a ke svržení americké vlády.

Ortega-Hernandez se přiznal k poškozování bydliště a ohrožování životů, jakož i k neoprávněnému použití střelné zbraně. Podle prokuratury se doznal, že spáchal teroristický čin. Na oplátku prokuratura stáhla obvinění ze sedmnácti dalších trestných činů. Za pokus o atentát na prezidenta mohl být odsouzen až na doživotí.