Bývalý šéf Mosadu: Izrael nebude pro Írán sedící kachnou

Praha - Izrael nikdy nemůže být zničen. To vzkázal bývalý šéf tajné služby Mosad Efraim Halevy Íránu v rozhovoru, který poskytl České televizi během konference Forum 2000. V novém prezidentovi Rúháním ale vidí šanci na zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi, jež by se měla využít. Svět podle něj nyní prožívá třetí světovou válku, která může trvat ještě desítky let, klíčovým je dle jeho názoru dialog mezi znepřátelenými stranami.

Podle Halevyho prožíváme třetí světovou válku, která začala událostmi 11. září 2001. „To, co se děje, je světová válka, protože se týká téměř všech zemí, ať už jako obětí, nebo účastníků, kteří pomáhají terorismu,“ řekl Halevy.

Před několika lety prohlásil, že boj s radikálním islámem bude trvat čtvrt století. Tento odhad nyní přehodnocuje. „Dnes je to 12 let, tedy půlka. Možná to bude trvat déle. V tomto případě, na rozdíl od jakékoli jiné války, nemáte dvě strany, které spolu bojují, a na konci jedna řekne 'já jsem vyhrála' a druhá 'já jsem prohrála'. Tady jediný dobrý výsledek bude, až jedna ze stran nebude existovat,“ prohlásil.

Rúhání je šance na změnu

Konfrontace Izraele a Íránu se podle Halevyho odehrává na dvou úrovních, bojové a rozumové. „Plán Íránců je zničit Izrael. Já ale věřím, že Izrael nikdy zničen být nemůže. Byla by chyba, kdyby íránská strana podcenila naše schopnosti. Izrael nebude pro Íránce sedící kachnou,“ řekl. V každém konfliktu je proto podle něj důležitý dialog mezi oběma stranami. „Musíme přesvědčit íránskou mysl, že nás nemohou zneškodnit, a toho můžeme dosáhnout pouze kombinací silové hrozby a toho, že budeme s nepřítelem mluvit,“ dodal.

V novém íránském prezidentovi Hasanu Rúháním vidí šanci na změnu, která by se neměla promarnit. „Rúhání je velice chytrý a vzdělaný muž, diplomatická liška. Je to za dlouhou dobu nejlepší šance, aby se konečně něco stalo,“ řekl.

Efraim Halevy se narodil v roce 1934 ve Velké Británii v ortodoxní židovské rodině. V roce 1948, těsně před vyhlášením nezávislého Izraele, přesídlil do Jeruzaléma, kde vystudoval právo. V roce 1961 nastoupil k Mosadu, v roce 1998 se stal jeho ředitelem. V říjnu 2002 byl jmenován ředitelem Národní bezpečnostní rady a poradcem premiéra Ariela Šarona, o necelý rok později na tento post rezignoval a odešel učit na Hebrejskou univerzitu v Jeruzalémě. Dodnes přednáší na konferencích po celém světě. O své práci Halevy nikdy nepochyboval. „Jsem hrdý, že jsem Izraelec, vždy jsem sloužil své vlasti. Udělal jsem nějaké chyby, jsem člověk a lidé chyby dělají. Jediný člověk na zemi, který je neomylný, je papež,“ řekl. 

Dialog je podle něj potřebný i v případě izraelsko-palestinského konfliktu. Ten má podle něj jediné řešení - řešení dvou států. „Není to jednoduché řešení a bude velmi těžké ho implementovat. Je to velmi bolestivé pro mnoho Izraelců a možná i pro Palestince. Ale jakékoli jiné řešení by mohlo mít daleko ničivější dopady pro obě strany,“ myslí si Halevy.

Mosad (česky Instituce; plným názvem Institut pro výzvědné a zvláštní operace) je izraelská tajná zpravodajská služba. O její historii a činnosti se toho mnoho neví, neboť veškeré informace jsou přísně tajné. Podle dostupných dat pro Mosad pracuje asi pět stovek zaměstnanců a další stovky externích spolupracovníků po celém světě. Agentura dostává příkazy od předsedy vlády a je odpovědná parlamentu. Mosad zahájil činnost 1. dubna 1951, jeho prvním ředitelem byl Reuven Šiloach. V současnosti mu šéfuje Tamir Pardo, kterého jmenoval do funkce premiér Benjamin Netanjahu v roce 2010. Patrně nejznámější akcí Mosadu bylo dopadení nacistického válečného zločince Adolfa Eichmanna v roce 1960 v Argentině, odkud byl přepraven do Izraele, odsouzen a popraven.