Barroso slíbil, že EU zatlačí na Kanadu kvůli vízům pro Čechy

Brusel - Evropská unie vyvine tlak na Kanadu, aby zrušila vízovou povinnost pro Česko. Prezidentu Miloši Zemanovi to v Bruselu slíbil předseda Evropské komise José Barroso. Podle prezidenta je svobodné cestování jedním ze základních lidských práv a vízová povinnost toto právo omezuje.

Zeman se s Barrosem setkal ve středu při společné večeři. „Hlavním předmětem jednání bylo zrušení vízové povinnosti s Kanadou a tlak EU, což pan Barroso přislíbil, na to, aby ta víza byla zrušena,“ řekl Zeman a dodal, že snad poprvé spojil ekonomickou diplomacii s problémem lidských práv.

Podle Ivo Šlosarčíka z Fakulty sociálních věd UK ale z tiskového prohlášení nevyplývá, že by se Barroso zavázal ke konkrétnějším nebo tvrdším krokům, jako jsou například návrhy ekonomických sankcí. „Je to spíš slib dávat agendu českých víz na stůl, kdykoliv se bude mezi Evropskou komisí a Kanadou jednat,“ řekl ve Studiu ČT24.    

Evropská unie a Kanada od roku 2009 zatím stále neúspěšně jednají o dohodě o volném obchodu. Barrosova mluvčí Pia Hansenová k tomu poznamenala, že otázka českých víz je stejně jako další podobné problémy součástí nynějších vyjednávání s Kanadou. O jejich průběhu ovšem hovořit nemohla. „Doufáme ale, že vyjednávání brzy skončí,“ dodala.

Vízová povinnost pro Českou republiku byla obnovena v roce 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Kanada zdůvodňovala trvání víz i nutností reformovat azylový zákon. Ten platí od prosince 2012 a azylové řízení zrychlil, víza ale zrušena nebyla. Země se hájila, že potřebuje na otestování zákona alespoň roční praxi.