Řecká policie si posvítí na Zlatý úsvit, projde poslancům hovory

Atény - Řecká policie se chystá vyšetřovat členy krajně pravicové parlamentní strany Zlatý úsvit. V souvislosti s vraždou hiphopového zpěváka Pavlose Fysase chtějí úřady prošetřit dva poslance a jednoho místního činitele. Prokuratura už požádala o jejich výpisy z telefonních hovorů. Stoupenec Zlatého úsvitu zavraždil levicového zpěváka v noci na středu. Po incidentu v zemi propukly mohutné protesty. Zlatý úsvit ale jakoukoli souvislost s vraždou odmítá.

Přestože strana tvrdí, že s útočníkem nemá nic společného, chce policie vyšetřovat nejméně dva její poslance. Bude ověřovat, s kým si telefonovali v době, kdy byl Fysas zavražděn.

Řecká vláda už justici požádala, aby prověřila, zda má extremistická strana
s vraždou něco společného. Vyšetřování vraždy navíc dostala na starost protiteroristická jednotka a ministr veřejného pořádku příslušné orgány pověřil, aby se znovu podívaly na dalších třicet trestných činů, v nichž figurovali příznivci Zlatého úsvitu.

Obliba neonacistů roste
   
Extremistický Zlatý úsvit, který s prohlubující se hospodářskou krizí neustále nabírá na síle, získal v loňských volbách 18 parlamentních křesel. Podle některých průzkumů veřejného mínění by se stal v dalších volbách třetí nejsilnější stranou v zemi.

Jak to bylo s vraždou zpěváka Fysase?

  • Čtyřiatřicetiletý zpěvák Fysas, který vystupoval pod jménem Killah P, byl v Řecku známý svými protirasistickými postoji. V úterý si vyšel se skupinou přátel a po půlnoci je přepadlo asi 50 příznivců Zlatého úsvitu. Jeden z nich - 45letý radikál, který se později k činu přiznal - zpěváka ubodal. Řecká média pak zveřejnila snímek, na němž útočník objímá jednoho z poslanců protiimigrantské strany.