Falešná nevěsta z ČR stráví v britském vězení 8 měsíců

Londýn – Dvě ženy, Češku a Slovenku, poslal britský soud do vězení na 8 měsíců kvůli účasti na fingovaných svatbách. Pomocí podvodných sňatků se do Anglie k trvalému pobytu dostávali pákistánští muži. Podle britských listů Yorkshire Post a Express stihl dvojici žen podobný trest jako dalších devět falešných nevěst ze střední a východní Evropy, včetně další české občanky.

Na osm měsíců do vězení poslal v pátek britský soud Češku a Slovenku za účast na fingovaných svatbách, které umožňovaly pákistánským mužům ilegálně získat povolení k trvalému pobytu v Británii. Podle dnešních vydání britských listů Yorkshire Post a Express je tak stihl osud dalších devíti falešných nevěst ze střední a východní Evropy, včetně další české občanky.

Odsouzené ženy, 29letá Češka a 51letá Slovenka, byly součástí mezinárodního gangu 17 osob, které organizovaly podvodné svatby a které byly odsouzeny k úhrnnému trestu 27 let a osmi měsíců vězení. Páteční rozsudek vynesl soud ve středoanglickém Sheffieldu.

České a slovenské „nevěsty“ létaly z Británie do Pákistánu, kde měly za úplatu domluvené fingované svatební obřady. Jedna z Češek se už před rokem, kdy policie příslušníky skupiny pozatýkala, svěřila britskému deníku Daily Mail, že za čtyři měsíce absolvovala s falešnými dokumenty tři svatby. Další Češku chytili podle listu policisté po návratu z Pákistánu, když měla v kabelce 1 000 liber.

Pákistánští muži si pomocí fingovaných svateb kupovali možnost trvalého pobytu, kterou získali jako manželé obyvatelek EU. Placené svatby zahrnovaly mimo jiné i „novomanželskou“ fotografii, která měla usnadnit získání víza, stejně jako falešné dokumenty potvrzující, že žena bude svého manžela v Británii podporovat.

Fingované svatby kvůli přistěhovaleckým účelům jsou v Británii a ve většině zemí Evropy poměrně časté. Není to poprvé, co jsou do nich na Britských ostrovech zapojení čeští občané. V prosinci 2010 poslal soud v hrabství Lancashire pětačtyřicetiletou Češku na 16 měsíců do vězení za uzavření dvojího manželství, křivé přísahy a napomáhání k ilegálnímu přistěhování nigerijského občana.