Čína odsoudila Po Si-laje na doživotí, exšéfovi komunistů hrozila smrt

Peking - Bývalý čínský komunistický šéf Po Si-laj stráví zbytek života ve vězení. Podle soudu v Ťi-nanu na východě země se dopustil korupce, zpronevěry i zneužívání moci, a je tak vinen ve všech bodech obžaloby. Soud také nařídil, aby se odsouzenému zabavil veškerý majetek včetně vily na francouzské riviéře. Po Si-laj vinu odmítá a tvrdí, že se stal obětí politicky motivované kampaně. Hrozil mu až trest smrti.

Po Si-laj má nyní deset dní na odvolání a podle médií se zřejmě také odvolá. Všechny soudy v zemi ale kontroluje vládní komunistická strana, a není tak pravděpodobné, že by odvolací soud rozsudek změnil. Řízení u odvolacího soudu by se mohlo konat do dvou měsíců.

Na závěr procesu, který skončil 26. srpna, požadoval žalobce pro Po Si-laje „přísný trest“. Svůj požadavek zdůvodnil tím, že Po se „odmítá přiznat a neprojevuje dostatečnou lítost“. Bývalý šéf komunistů nakonec odešel od soudu se třemi rozsudky. Dostal doživotí za přijímání úplatků, 15 let za rozkrádání veřejných financí a sedm let za zneužívání moci. Naplnila se tak předpověď politologů, že Po trest smrti nedostane, protože strana nebude chtít dělat mučedníka z charismatického muže, jenž si v minulosti získal mezi lidmi velkou oblibu a aspiroval na nového vůdce Číny.

Po se před soudem neohroženě hájil. Podle některých odborníků si tím ale spíš uškodil. „Předpokládal jsem kratší (vězení),“ řekl agentuře Reuters profesor pekingské univerzity Čang Ming. „Jeho popírání viny ale způsobilo delší trest,“ dodal. V Číně je běžné, že soudy jsou shovívavější, pokud obžalovaný vyjádří lítost. Po ale veškerá obvinění popírá a z korupce naopak obviňoval jiné. 

Rozsudek nad Po Si-lajem

„Po Si-laj sloužil státu, zneužil své pravomoci a způsobil obrovské škody naší zemi i veřejnosti (…) Okolnosti celé věci byly obzvláště závažné.“

zdroj: chinapost.com

Procesem končí nejhorší skandál čínské komunistické strany za posledních 20 let, který v loňském roce rozpoutalo obvinění Poovy manželky Ku Kchaj-laj z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž byla později odsouzena k podmíněnému trestu smrti s dvouletým odkladem.

Trest smrti hrozil také Poovi, který podle obžaloby přijal od dvou podnikatelů úplatky ve výši 3,27 milionu dolarů (téměř 63 milionů korun), zpronevěřil dalších 800 000 dolarů (asi 16 milionů korun) z vládních fondů ze stavebního projektu a zneužíval moc coby tajemník komunistické strany v třicetimilionovém městě Čchung-čching, aby zablokoval vyšetřování vraždy Brita, k níž se nakonec jeho žena přiznala.

Čtyřiašedesátiletý Po Si-laj byl loni nejprve zbaven funkcí, pak vyloučen ze strany a zatčen. Podle řady pozorovatelů šlo o mocenský boj uvnitř komunistické strany. „Snažili se změnit proces z politického na hospodářský, protikorupční. Ale veřejnost to tak nevidí,“ říká politolog z Tsinghua University Čchiang Wu.