Supertajfun Usagi zasáhl po Filipínách i jihovýchod Číny

Peking - Jihovýchodem Číny prošel supertajfun Usagi, tropická bouře si v provincii Kuang-tung vyžádala nejméně 25 mrtvých. Kvůli nejsilnější bouři sezony úřady evakuovaly desetitisíce lidí. Tajfun doprovázejí silný vítr a mohutné lijáky. Při postupu do vnitrozemí by měl podle čínského meteorologického centra slábnout.

Zrušeny byly všechny rychlíkové spoje vyjíždějící z Kantonu, metropole provincie Kuang-tung, stejně jako stovky letů na letištích v Kantonu, Šen-čenu a Hongkongu. Z moře bylo odvoláno přes 47 tisíc rybářských člunů.
   
V provincii Kuang-tung byly evakuovány desítky tisíc lidí. Na 80 tisíc lidí opustilo své domovy také v sousední provincii Fu-ťien, kde byly rovněž přerušeny dodávky elektřiny pro 170 tisíc domácností. Ve 14 městech v poznamenané oblasti byla zrušena školní výuka.
   
V nejhůře postiženém městě Šan-wej vichr smetával auta ze silnic, porážel stromy a jeřáby a poškodil řadu domů. Třináct z 25 obětí je právě ze Šan-weje, většinou se buď utopily, nebo je zasáhly padající trosky. V kontinentální Číně bylo tajfunem nějakým způsobem zasaženo 3,5 milionu obyvatel, uvedl zpravodajský server BBC News.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Tajfun Usagi, jehož název znamená v japonštině „králík“, se v sobotu přehnal nad Tchaj-wanem a Filipínami, kde zabil osm lidí. Ti se buď utopili, nebo je zavalily sesuvy půdy. Na Filipínách zůstávají části metropole Manily stále pod vodou a bylo odvoláno školní vyučování.
   
Tajfun, který ještě v neděli doprovázel vítr o rychlosti 165 kilometrů za hodinu, podle čínského meteorologického centra při postupu do vnitrozemí zeslábl na tropickou níži. Aktuálně míří na severozápad a předpokládá se, že přinese mohutné lijáky do dalších pěti jihočínských provincií.