Keňské síly údajně osvobodily většinu rukojmích

Nairobi - Z obchodního střediska Westgate Mall v Nairobi, kde teroristé už třetí den drží rukojmí, se dál ozývá střelba. Podle keňského ministra vnitra se ale záchranná operace na osvobození rukojmích chýlí ke konci - bezpečnostní síly už osvobodily většinu lidí. Tři z únosců byli zabiti, policie také zadržela deset osob podezřelých, že se na akci podílely zvenku. K útoku, při kterém zemřelo nejméně 62 lidí, se už přihlásily milice Šabáb.

Útočníci byli i ze Spojených států

Ministr Joseph Ole Lenku na tiskové konferenci sdělil, že uvnitř budovy už zůstává pouze „minimální počet“ civilistů a 10 až 15 útočníků. Podle ministra byli tři z útočníků zabiti. Deset osob podezřelých, že se na akci zvenku podílely, policisté zadrželi a nyní je vyslýchají. Policie neupřesnila, kde k zatýkání došlo ani o jaké osoby jde. Při bojích bylo zraněno 11 keňských vojáků. „Nyní kontrolujeme všechna patra. Nebudeme s útočníky zacházet v rukavičkách, jsme tu od toho, abychom je potrestali,“ uvedl policejní velitel David Kimaiyo.

Mezi teroristy jsou prý lidé několika národností. Tři útočníci pocházejí ze Spojených států. Ministr Lenku ale odmítl spekulace, že by mezi ozbrojenci byly přítomny ženy. „Chceme ujistit Keňany, že naše síly mají situaci plně pod kontrolou. Jsme si jistí, že oheň bude uhašen. Evakuace rukojmích proběhla velmi dobře a jsme si jisti, že pokud nějací ještě zůstávají, je jich už minimum,“ řekl Lenku.

Islamisté ze somálských milicí Šabáb tvrdí, že útok je odvetou za angažmá keňské armády v Somálsku. Na luxusní nákupní centrum zaútočili automatickými zbraněmi a granáty. Jde o nejtragičtější teroristický útok od roku 1998. „Dovolujeme mudžáhidům (svatým bojovníkům) v budově, aby zasáhli proti zajatcům,“ vzkázal mluvčí Šabábu šajch Ali Mohmúd Rage útočníkům v Nairobi. Jeho vyjádření se objevilo na internetové stránce využívané islámskými extremisty.

Jakub Zahradníček, spolupracovník ČT v Keni:

„Bylo jen otázkou času, kdy se něco takového stane. Útokem na Westgate tnuli do živého i z hlediska mezinárodní komunity. Mívali tam schůzky lidé z vyšší vrstvy, podnikatelé, lidé z médií i kultury, ale i rodiny s dětmi. O víkendech centrum bývalo narvané.“

Pokračování osvobozovací operace znamenalo vyvrácení nedělních informací keňské armády, která sdělila, že většina rukojmích je na svobodě. „Jsme vyčerpaní a unavení, ale teď není čas na to, abychom to vzdávali,“ napsala na svém oficiálním účtu na Twitteru keňská policie.

Nákupní centrum Wesgate v Nairobi
Zdroj: ČT24

Operace je značně složitá

„Neznáme přesný počet útočníků ani to, jak jsou v rámci prostoru rozmístěni. Zároveň zcela jistě zničili kamerový systém, který by pomohl osvoboditelům útočníky lokalizovat,“ podotkl Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR. Podle něj na komplikovanost situace ukazuje i skutečnost, že se na místě nacházejí izraelští poradci. „Některé obchody tam vlastní Izraelci,“ konstatoval Šándor.

Útok ozbrojenců ze somálské skupiny Šabáb si o víkendu v luxusním nákupním středisku Westgate Mall vyžádal na sedm desítek mrtvých. Kromě lidí, kteří tam byli nakupovat, je mezi oběťmi zřejmě také část útočníků a příslušníků keňských bezpečnostních sil. Policejní a armádní jednotky neustále ujišťují, že se pokusí drama dovést k rychlému konci.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta:

„Pachatelé těchto ohavných, bestiálních činů neuniknou. Stejně jako ty, kteří jsou nyní obklíčeni uvnitř, potrestáme i organizátory útoku, a to rychle a velmi bolestivě.“

Červený kříž uvedl, že islamisté mají na svědomí také zhruba 170 zraněných. O život přišla řada cizinců, mezi nimi jsou mrtví z Británie, Francie, Kanady, Nizozemska, Indie, Číny, Peru, Austrálie, Nového Zélandu, Jihoafrické republiky a Ghany. Češi by mezi oběťmi být neměli. Z objektu se dosud podařilo zachránit na tisíc osob.

Teroristé se prý zaměřili na nemuslimy

Někteří zachránění v sobotu líčili, že ozbrojenci se soustředili především na nemuslimy a nechali odejít muslimy. Předtím od nich ale chtěli odpověď na otázku, jak se jmenovala prorokova matka, aby jejich příslušnost k islámu ověřili.

Velký teroristický útok byl podle keňských úřadů naplánovaný už loni. Tehdy se ho ale podařilo na poslední chvíli překazit. Cílem měly být veřejné budovy a prostranství.

Podobných útoků bylo v Keni od roku 2011 už několik. Tehdy totiž země vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby tam pomohly v boji s islamistickou milicí Šabáb napojenou na teroristickou síť al-Káida. Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí země od roku 2007. Jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole.

Násilí odsoudil americký prezident Barack Obama, který Keňanům vzkázal, že při nich Američané stojí. Zároveň uvedl, že Washington poskytuje Nairobi veškerou pomoc, která je v jejich silách. Přepadení obchodního areálu odsoudili také předseda Evropské komise José Barroso a evropský prezident Herman Van Rompuy. Zdůraznili trvající evropskou podporu Keňanům a podotkli, že podobné teroristické činy nemohou oslabit společné odhodlání zbavit východní Afriku terorismu a osvobodit Somálsko i Keňu od organizace Šabáb.