KLDR: Zprávy o popravě umělců jsou dílem psychopatů

Pchjongjang – KLDR považuje zprávy o popravě umělců, jež nedávno zveřejnil japonský list Asahi Šimbun za „neomluvitelný zločin“. Severokorejský režim tak popřel, že by nechaly úřady popravit několik členů státního orchestru Unhaso kvůli tomu, aby nevyšly najevo informace z minulosti manželky Kim Čong-una. Mezi popravenými byla podle listu také zpěvačka Hjon Song-wol, údajná bývalá milenka Kim Čong-una.

Zprávu od japonského listu přebrala celá řada světových klasických i internetových médií. List tvrdil, že se Kimově manželce Ri Sol-ču nelíbila pokračující kariéra zpěvačky. Ri byla totiž dříve také členkou souboru Unhaso.

Kim Čong-un, který se stal vůdcem KLDR po smrti svého otce v prosinci 2011, se údajně s Hjon seznámil před deseti lety. Jeho otec Kim Čong-il prý s jejich vztahem nesouhlasil a nařídil synovi rozchod. Hjon se pak provdala za důstojníka severokorejské armády, ale podle některých tvrzení se dál s Kimem vídala.

Kim Čong-un mezi vojáky
Zdroj: ČTK/AP/KCNA via KNS

Japonský list měl informace od přeběhlíka

Podle informací listu Asahi Šimbun severokorejská policie natočila rozhovor mezi později popravenými umělci, kteří si po nahraném sexu svěřovali, že „Ri Sol-ču si hrála úplně stejným způsobem jako my“. Zdrojem, na který se Asahi Šimbun odvolal, byl „nedávno přeběhlý vysoce postavený severokorejský vládní činitel“.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA v neděli napsala, že tyto zprávy jsou dílem „psychopatů“ a „konfrontačních maniaků“ z jihokorejské vlády a médií. „Je to neomluvitelná, odporná provokace poškozující důstojnost nejvyššího vedení,“ napsala KCNA. „Ti, kdo spáchali takhle ohavný zločin, za to musí tvrdě zaplatit.“

Kimova manželka už nemá bříško
Zdroj: ČT24
  • Kim Čong-un se často objevuje na veřejných akcích v doprovodu své manželky. Na fotografiích se objevuje dokonale upravená mladá dáma v módních, draze vypadajících šatech. Při jedné příležitosti měla kabelku, která vypadala jako originál od Christiana Diora, což je značný luxus v zemi sužované chronickou bídou.