Za popírání holocaustu potvrdil soud Williamsonovi padesátitisícovou pokutu

Řezno (Německo) - Pokutu 1800 eur (47 000 korun) musí za výroky zpochybňující existenci plynových komor a vyvraždění více než šesti milionů Židů zaplatit Richard Williamson. Peněžní trest, uložený v lednu nižší soudní instancí britskému katolickému duchovnímu a popírači holocaustu, potvrdil odvolací soud v německém Řezně.

Bývalý biskup ultrakonzervativního Bratrstva svatého Pia X. se dopustil svého činu na podzim 2008 v rozhovoru se švédskou televizí Uppdrag granskning. Rozhovor byl natočen v kněžském semináři bratrstva poblíž Řezna, proto byl také případ projednáván v Německu.

Obhajoba žádala počátkem roku zastavení procesu s tím, že Williamson nemůže být odpovědný za to, že jeho kontroverzní výroky byly veřejně přístupné také v Německu. Ve Švédsku ani v Británii - na rozdíl od Německa – totiž výroky popírající holocaust trestným činem nejsou.

Richard Williamson v rozhovoru pro švédskou televizi
Zdroj: ČT24/YouTube

Třiasedmdesátiletý Williamson byl kvůli popírání holocaustu již dříve třikrát odsouzen, naposledy k pokutě ve výši 6500 eur (přes 166 000 korun). Soud vyšší instance ale verdikt následně zrušil kvůli procedurálním nedostatkům.