Labuť si počká: kolem ISS bude kroužit do konce týdne

Washington - Téměř celý týden bude muset kosmická nákladní loď Cygnus americké soukromé společnosti Orbital Sciences čekat na spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Druhý pokus se uskuteční podle NASA nejdřív v sobotu; spojení bylo plánováno na minulou neděli, kvůli softwarové chybě se ale nepodařilo.

Spojení lodi Cygnus (Labuť) s ISS zablokovala poměrně banální chyba - rozdílný formát časového údaje v navigačním programovém vybavení obou kosmických zařízení. ISS a Cygnus sice navázaly přímé spojení, Cygnus však odmítl přijmout navigační údaje vyslané z orbitálního komplexu. Proto bylo přistávání šest hodin před plánovaným připojením přerušeno.

Oprava softwaru byla velmi jednoduchá, ale příležitost k reparátu přijde až po týdnu. Přednost totiž dostane pilotovaný Sojuz, který má k ISS z kazašského Bajkonuru dorazit ve středu. Bude na něm tříčlenná posádka: ruský veterán Oleg Kotov a nováčci Sergej Rjazanskij z Ruska a Michael Hopkins z USA.

Cygnus je druhým „vesmírným kamionem“, který na oběžnou dráhu vyslala soukromá společnost. První komerční zásobovací loď Dragon už k ISS třikrát vyslala jiná soukromá americká společnost SpaceX.