Kus francouzské historie: Do dražby míří Napoleonova závěť

Paříž - Napoleonova závěť jde do dražby. Vyvolávací cena bude začínat na v přepočtu dvou milionech korun. V dokumentech padlý vůdce odkázal šperky, knihy a umělecká díla svým nejbližším - hlavně matce. Vyjadřuje také obavu nad tím, že Britové jeho majetek zabaví a závěť zničí.

Poslední Napoleonovy myšlenky patřily francouzskému lidu. Dva dodatky závěti na smrtelné posteli nadiktoval blízkému pomocníkovi. Své ostatky chtěl převézt do Francie a pochovat na břehu Seiny.

„Je to věta, kterou všichni známe z učebnic dějepisu. Znají ji všichni Francouzi. A právě ona je přímo v těch dodatcích, které budeme prodávat. Na první pohled mohou dokumenty působit suše, ale ve skutečnosti jsou velmi dojemné. Dokazují, že i na druhé straně světa, v nejzapadlejším koutě Atlantiku, Napoleon stále myslel na francouzský lid v době své největší slávy,“ podotkl dražitel Christophe Castandet.

Napoleonova závěť
Zdroj: ČT24

Napoleon toužil po návratu do Francie

Bitva u Waterloo roku 1815 proti Británii byla Napoleonovou poslední. Po prohře byl vyhnán na ostrov svatá Helena v jižním Atlantiku. Tam 5. května roku 1821 zemřel. „Je to něco jako milostný dopis francouzskému lidu a dost možná také nenávistný dopis tomu anglickému. V době, kdy to psal, byl na britském území a opravdu moc se chtěl vrátit zpátky do Francie,“ konstatoval historik Pierre Gheno.

Napoleonova závěť má dodatků celkem osm. Dva, které jdou do aukce, jsou velkou vzácností. Většinu těch ostatních skrývají archivy. „Prodáváme kus francouzské historie. Proto je pochopitelné, že za něj žádáme 80 až 120 tisíc eur. Soukromým sběratelům, institucím i velkým mezinárodním muzejím a knihovnám dáváme šanci se na to připravit. Jde o vyvolávací částku. Každý, kdo miluje Napoleona, si může říct - proč bych to nekoupil právě já?,“ poznamenal Castandet.

Napoleonovi se jeho poslední přání nakonec splnilo. Ostatky jsou uloženy v budově Invalidovny v Paříži nedaleko elitní vojenské školy pod zlatou kopulí a jak si přál - pár desítek kroků od Seiny.

Napoleonova závěť jde do dražby (zdroj: ČT24)