Rada bezpečnosti má prý obrysy rezoluce o Sýrii. Nic takového, tvrdí Rusko

New York - Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN se dohodlo na zásadách rezoluce o syrských chemických zbraních, oznámila agentura Reuters. Ke shodě dospěli během jednání na úrovni ministrů zahraničí, jemuž byl přítomen generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Že by ale v syrské otázce nastal nějaký posun, odmítl mluvčí ruské delegace s tím, že jde jen o „toužebné přání“. Světoví lídři se kvůli krizi znovu sejdou zítra.

Návrh rezoluce bude všem patnácti členům Rady bezpečnosti předložen už brzy, uvedla agentura. Podle ruských médií lze očekávat, že bude na stole do dvou dnů. Zástupci Spojených států, Británie, Francie, Ruska a Číny se znovu sejdou v pátek, aby projednali plán na svolání ženevské konference o mírovém urovnání syrské krize.

Mluvčí ruské delegace označil optimismus západních delegátů za pouhé „toužebné přání“. „Skutečnost je jiná. Práce na přípravě návrhu rezoluce pokračuje,“ dodal. Později jeho slova potvrdil i jeden z amerických diplomatů, podle něhož je pokrok patrný, ale „práce není hotova“.

Rezoluce má potírat chemické zbraně

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN je formálním základem plánu na kontrolu a postupné zničení zásob syrských chemických zbraní. Debatu o obsahu rezoluce dosud komplikovaly rozpory o její vymahatelnosti. Zatímco západní státy trvaly na tom, že rezoluce musí obsahovat trest za její případné neplnění, Rusko ani Čína s takovým postupem nesouhlasily.

Rada bezpečnosti OSN
Zdroj: Stephen Chernin/ČTK/AP

Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov uvedl, že rezoluce bude obsahovat zmínku o sedmém článku Charty OSN, který možnost násilného zásahu umožňuje. Jeho uplatnění ale nebude automatické, podmínkou bude nová rezoluce Rady.  

Syrský režim s návrhem na likvidaci svých chemických zbraní souhlasí. Podle syrské vlády by operace stála kolem jedné miliardy dolarů a měla by se uskutečnit během první poloviny příštího roku. Rusko v Radě bezpečnosti OSN navrhlo, že pomůže střežit sklady chemických zbraní v Sýrii, než budou zničeny.

Uprchlíků jsou nekonečné řady

V Sýrii mezitím znovu působí inspektoři OSN. Okolní země se navíc připravují na další příval uprchlíků. Kurdské úřady přechody na syrsko-irácké hranici otevřely teprve v polovině srpna. Od té doby je překročilo na 25 tisíc Syřanů a kapacita přestává stačit. „Stavíme další dva tábory v provincii Dohuk, jeden už je z 80 procent hotový. Ubytovat by měl asi na 50 tisíc uprchlíků,“ řekl mluvčí uprchlického tábora Domiz Salam Sád.

Nervozitu mezi Syřany vyvolává i poslední prohlášení Bašára Asada. Ten totiž nevylučuje,  že Spojené státy na Sýrii přece jen zaútočí, a to i přesto, že země přistoupila na rusko-americký plán likvidace chemických zbraní a včas předala seznam svého arzenálu. „Možnost americké ofenzivy tu bude pořád, jednou ji budou omlouvat chemickými zbraněmi, podruhé si vymyslí něco jiného,“ míní syrský prezident.

Bašár Asad
Zdroj: ČTK/AP Photo/SANA

Syrští povstalci bojují už i mezi sebou

V Sýrii se mezitím naplnil obávaný scénář: vypukla válka mezi skupinami povstalců. Třináct islamistických organizací navíc odmítlo podíl na společné vládě se zastřešující Syrskou národní koalicí, která má podporu Západu. Ti nejextrémnější islamisté - fronta An-Nusra a al-Káida - mají takové představy, jak by měla Sýrie vypadat, že se dostávají do konfliktu se všemi ostatními. Tento konflikt už má desítky, možná stovky mrtvých. Všude po celé zemi jsou islamisté v ofenzívě. Jsou lépe vybavení, ve svých řadách mají zkušené veterány z válek v Afghánistánu a Iráku a urputně rozšiřují dobytá území na severu země.

Díky svým úspěchům a bezohlednému boji proti protivníkům včetně sebevražedných atentátů si džihádisté získali hluboký respekt ostatních rebelů. Jen před pár dny přeběhla na jejich stranu ostřílená jednotka 750 bojovníků Svobodné syrské armády. Nová válka uprostřed občanské války je nejhorší zprávou pro obyčejné Syřany za poslední měsíce. Nebezpečí teď kvůli nepřátelství mezi rebely hrozí i těm, kdo žijí daleko za frontovými liniemi.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)