V trupu Costy se zřejmě našly poslední dvě oběti

Giglio (Itálie) - Ve vraku italské luxusní lodi Costa Concordia našli dnes potápěči lidské ostatky, které by měly patřit oběma osobám pohřešovaným po loňském ztroskotání plavidla u ostrova Giglio. Testy DNA by měly ukázat, zda jde skutečně o ostatky 50leté italské cestující Marie Grazie Vincenziové a 33letého indického člena posádky Russela Rebella, kteří se utopili během tragédie z ledna 2012 spolu s dalšími 30 lidmi.

Šéf italské civilní ochrany Franco Gabrielli řekl novinářům, že se ostatky „naprosto shodují“ s popisem obou pohřešovaných. Není sice zatím jasné, v jakém stavu jsou. Podle expertů je ale vyloučené je po více než 600 dnech pod vodou identifikovat jinak než prostřednictvím analýzy DNA.

Luxusní výletní parník Costa Concordia ztroskotal u břehů Itálie v noci 13. ledna 2012. Na palubě měl 4229 osob, z toho 3200 turistů. Plavidlo najelo na mělčinu a převrátilo se na bok. Hlavním obviněným z neštěstí je bývalý kapitán Francesco Schettino, který nařídil, aby se loď nebezpečně přiblížila k ostrovu Giglio.

Vrak lodi byl minulý týden po náročné operaci vyzdvižen na hladinu, což umožnilo pátrání po zbývajících pohřešovaných osobách. Plavidlo je nyní ve vzpřímené poloze, ale je podpírané pod kýlem i podél něj. Za několik měsíců bude vrak odvlečen a sešrotován.

Pětašedesátiletý manžel Vincenziové Elio vyzdvižení vraku osobně přihlížel z pobřeží. Na ostrov se předtím dokonce už jednou vrátil; k vraku se potopil a připevnil na něj plaketu se snímkem své zesnulé manželky. Prohlásil tehdy, že jí chce být nablízku, dokud nebude řádně pohřbena. Rebellovi rodiče se narovnání vraku nezúčastnili; báli se zklamání, že se jeho tělo nenajde. Jsou křesťané a rovněž by ostatky svého syna rádi řádně pohřbili.

Zatímco Maria Grazia při ztroskotání lodi přenechala místo v záchranném člunu své 17leté dceři Stefanii a sama zůstala na palubě, Rebello pomáhal dětem a ženám do záchranných člunů a naposledy jej viděli, jak bez záchranné vesty běžel do lodní restaurace, zda tam ještě nejsou nějací cestující.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Potápěči nyní budou nadále zkoumat vrak a v plánu mají i vyzvednutí obsahu lodních trezorů. Budou také připravovat loď na odvlečení, k němuž by mělo dojít na jaře. Demontáž lodi by se pak měla uskutečnit v Turecku, protože žádný z italských přístavů, které by přicházely v úvahu, nemá pro takovou operaci vhodné struktury. Demontáž by se v takovém případě neúměrně prodražila.