Lesní chlapec si svou lež odpracuje

Berlín – Robin van Helsum dostal u soudu v Berlíně trest 150 hodin prospěšných prací. Před dvěma lety se proslavil jako „lesní chlapec Ray“, když před německými úřady předstíral, že žil s otcem v přírodě a že trpí ztrátou paměti. Německo mu poskytlo základní péči. Nakonec se ukázalo, že si všechno vymyslel.

Zmatený mladík se stanem, batohem a spacím pytlem se předloni objevil v německé metropoli a tvrdil, že předchozích pět let žil v lese. Hovořil jen lámaně německy a anglicky. Pamatoval si své údajné křestní jméno a datum narození. Žádné doklady ale u sebe neměl. Policie se poté měsíce marně snažila zjistit jeho identitu; jedna z vyšetřovacích verzí tehdy také byla, že hoch s otcem mohli přebývat i v České republice.

Záhadný případ vyvolal velkou pozornost i v zahraničí. K rozuzlení dospěl až loni díky tomu, že fotografii mladíka odvysílala nizozemská televize, v níž Robina poznala jedna divačka. Následně jej identifikovala i jeho nevlastní matka.

„Ray“ předstíral, že je mu 17 let, a tak ho berlínská radnice svěřila do péče zařízení pro mládež. Při odhalení jeho pravé totožnosti se však ukázalo, že Nizozemec je už plnoletý. Byl proto obviněn z podvodu, který hlavní město stál téměř 30 000 eur (776 000 Kč) na výdajích na péči o něj.

Soudce dnes projednávání kauzy v neveřejném řízení zastavil a uložil van Helsumovi trest obecně prospěšných prací. Svým chováním prý nezpůsobil daňovým poplatníkům velké škody – kdyby se přihlásil úřadům jako bezdomovec, dostalo by se mu podobné pomoci. „Byly mu poskytnuty různé benefity a finanční pomoc, protože se zdálo, že jde o nezletilého chlapce. Ale kdyby byl upřímný a řekl, že je dospělý a bez domova, což byl jeho případ, tak by také dostal pomoc, a to přibližně ve stejné výši,“ uvedl mluvčí soudu Tobias Kähne.

Mladý muž teď zůstává v Berlíně, svou rodinu v Nizozemsku prý opustil kvůli problémům. Podle posledních informací byl v uplynulých měsících zaměstnaný v rychlém občerstvení.

Lesní chlapec si musí svou lež odpracovat (zdroj: ČT24)