Interpol vydal zatykač na Bílou vdovu

Paříž - Na keňskou žádost vydal Interpol mezinárodní zatykač na „Bílou vdovu“ Samanthu Lewthwaiteovou. Britka je podezřelá, že se v minulých dnech podílela na útoku somálských islamistů v nákupním centru v Nairobi. Oficiálně se ale na seznam hledaných osob dostala kvůli obvinění z držení výbušnin a plánování pumových útoků v keňských přímořských letoviscích před dvěma lety.

Teroristické komando zahájilo operaci v sobotu v poledne v nákupním centru Westgate Mall, kam chodí nakupovat Keňané i cizinci. Útočníci začali házet granáty a střílet po zákaznících a prodavačích. Během čtyřdenních bojů s útočníky ze somálských islamistických milicí Šabáb podle oficiálních údajů přišlo o život šest vojáků, 61 civilistů a pět teroristů; 11 teroristů prý bylo zatčeno. 

Kolem incidentu ale panuje řada nejasností. Nejasná je například totožnost, respektive státní příslušnost útočníků. Média informovala, že ve vražedném komandu byli rovněž Američané a Britové. Údajně mezi nimi měla být i zabitá běloška, což vyvolalo dohady, že šlo právě o 29letou fanatičku a tak zvanou Bílou vdovu Lewthwaiteovou. Důkazy o tom ale nejsou. Rozchází se také oficiální bilance obětí, zveřejněná keňskými úřady, které tvrdí, že mrtvých je 72, a tvrzení Šabábu, že jen rukojmích při incidentu zahynulo 137.

Samantha Lewthwaiteová

  • Po konvertování k islámu přijala jméno Šarafíja a údajně se podílela na plánování a provedení i jiných teroristických útoků v minulosti. Některé zdroje ji dokonce označují v současnosti za nejobávanější ženu-teroristku od dob Ulrike Meinhofové, spoluzakladatelky německé teroristické skupiny Frakce rudé armády (RAF) počátkem 70. let.
  • Přezdívá se jí Bílá vdova, protože je běloška a jejím manželem byl na Jamajce narozený Germaine Maurice Lindsay (1985–2005), jeden ze čtyř sebevražedných atentátníků, kteří 7. července 2005 v Londýně zabili 52 lidí a na 700 zranili. Sám Lindsay, jenž po konvertování k islámu přijal jméno Abdalláh Šahíd Džamál, zabil 26 lidí, když se odpálil na lince Piccadilly mezi stanicemi King's Cross St. Pancras a Russell Square.
  • Lewthwaiteová, jež byla v době londýnských útoků v sedmém měsíci těhotenství s jejich druhým dítětem, atentáty v Londýně označila za „odporné“ a odsoudila je „z celého srdce“. Později se ukázalo, že se znala i s vůdcem skupiny atentátníků.
  • Dcera bývalého vojáka britské armády Andyho Lewthwaita byla údajně hluboce zasažena rozvodem svých rodičů ve svých 11 letech. V 18 letech (v roce 2002) konvertovala k islámu. Za Lindsaye se provdala v roce 2002. V roce 2008 se údajně přidala k teroristické síti al-Káida a rok nato porodila v britském Aylesbury své třetí dítě, jehož otcem je asi muslim marockého původu z Birminghamu. Jejímu prvnímu synovi je nyní devět a dceři osm.
  • Do Keni přijela údajně loni na jihoafrický pas na jméno Natalie Faye Webbová. Už předtím ale pobývala v Africe, mimo jiné v Tanzanii. Nynější útok v Nairobi by mohl souviset s procesem s Jermainem Grantem (31), který měl začít v pondělí v Mombase. Grant čelí obvinění z plánování útoků na hotely v Mombase, jež měl připravovat v roce 2011 s Lewthwaiteovou. Buňka byla ale odhalena a Grant zatčen. Lewthwaiteové se podařilo po výslechu na policii uprchnout. Děti odvezl do bezpečí její britský partner Habib Ghani. V luxusní vile v Mombase, již měli tehdy pronajatou, se našel mj. její deník, v němž si prý zapsala přání, aby její děti byli sebevražední atentátníci. Chemikálie nalezené v jejich pronajatém bytě byly stejného druhu jako ty, které použil Lindsay při atentátu v Londýně v roce 2005.
  • Grant měl být od pondělka souzen v Mombase, ale proces byl odložen kvůli víkendovému incidentu v Nairobi, který by svým načasováním mohl s chystaným procesem souviset.