Západ 2013 je Polákům a Pobaltí trnem v oku

Minsk - Pobaltské státy ostře kritizují obří vojenské manévry „Západ 2013“, které vrcholí v Bělorusku. Dvacet dva tisíc ruských a běloruských vojáků na nich podle oficiálního programu nacvičuje akce proti teroristickým skupinám. Ruští a běloruští vojáci se takto schází již od roku 2009 každé dva roky, letošní manévry jsou ale prý dosud největší v historii. Podle Litevců a Estonců počet vojáků i techniky neodpovídá běžnému protiteroristickému cvičení a zbytečně zvyšuje napětí v celém regionu.

Šestidenní cvičení se koná u přístavu Baltijsk poblíž Kaliningradu. Na hranice Evropské unie je to jen pár desítek kilometrů. Ruští a běloruští vojáci nacvičují, jak čelit nečekaným akcím teroristů. „Musíme se neustále zlepšovat a být připraveni na nejrůznější varianty vývoje situace,“ upozorňuje předseda Bezpečnostní rady Běloruska Leonid Malcev.

Bělorusko je jedním z nejbližších spojenců Moskvy, která už roky dotuje Lukašenkův režim výhodnými půjčkami a nižšími cenami ropy a plynu. Obě země mají blízké ekonomické, politické, ale právě i vojenské vztahy. V roce 2009 se například dohodly na vytvoření společné protivzdušné obrany.

Společné cvičení ruské a běloruské armády
Zdroj: ČT24

Příliš velké cvičení proti teroristům, míní v Polsku a Pobaltí

Na cvičištích v Bělorusku je v pohybu 22 tisíc vojáků, přes 500 obrněných vozidel, včetně deseti tanků, 90 letounů a rovněž lodě z ruské Černomořské flotily. Manévrů se dnes zúčastnili i prezidentové Putin a Lukašenko. Oba na místo dorazili ve stejném vrtulníku.

Takhle velké manévry budí nedůvěru v Polsku i v Pobaltí. „Rusové oficiálně mluví o protiteroristickém cvičení. Počet jeho účastníků i typ nasazené techniky ale ukazují, že jde o něco jiného,“ tvrdí litevský ministr obrany Juozas Olekas.

Poláci netvrdí, že je současná cvičení v Bělorusku ohrožují. Vojenské síly Ruska a Severoatlantické aliance jsou podle nich neporovnatelné. Manévry Západ 2013 mají ale podle Varšavy mentalitu studené války. „Je to určitý vzkaz Severoatlantické alianci: Jsme tady a připravení. Běloruské armádě přijde vždy na pomoc ta ruská,“ říká polská analytička Anna Dynerová.

Vláda ve Varšavě hrozby z Východu nepodceňuje. Je aktivní v NATO a začíná budovat vlastní protiraketový štít. Moderní systém za miliardy zlotých má zachytit útoky letadel i bezpilotních střel. „Chceme si krýt záda, protože tvoříme severovýchodní hranici NATO,“ vysvětluje polský vojenský analytik Wojciech Luczak.

Severoatlantická aliance plánuje na listopad v Polsku a Lotyšsku vlastní vojenské cvičení. Šest tisíc aliančních vojáků bude nacvičovat koordinaci ve vzduchu, na zemi i v moři. A taky uklidňovat polské a pobaltské obavy.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)