Jak na narkomafii? Legalizací produkce kokainu a marihuany

Bogota – Skupina kolumbijských státních úředníků nabídla překvapivé řešení pro boj proti drogovým kartelům v zemi. Navrhla legalizaci produkce kokainu a marihuany. Úředníci tvrdí, že v boji proti narkomafii by nejvíc pomohlo legální pěstování narkotik pro léčebné a kosmetické účely.

Na nelegální produkci drog parazitují hlavně gangy a polovojenské skupiny, zatímco sami farmáři za surovinu dostávají jen zlomek její ceny. Uzákonění produkce by to mělo změnit. „Je třeba ukončit trestní perzekuci těch, kteří mají na svých polích nelegální plodiny, a uvažovat o legalizaci pěstování koky, marihuany i máku pro lékařské, kosmetické a průmyslové účely. Samozřejmě je přitom potřeba respektovat tradice a státní regulaci trhu,“ navrhuje zástupce Národní univerzity Henry Salgado. 

Návrh konkrétního řešení teď poputuje vládě a dostanou ho i zástupci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. Po půlstoletí vzájemných bojů se totiž i poměry v Andách mění a obě strany spolu začaly vyjednávat.

„Řešení této situace není úplně jednoduché. Ale nejdůležitějším krokem bude ukončit válku a přitom zachovat demokratický stát jako záruku dalšího vývoje,“ říká představitel OSN Fabrizio Hochschild.

Kolumbie je největším světovým producentem kokainu. Plocha osetá kokou zaujímá podle zprávy OSN skoro 50 tisíc hektarů půdy a ročně se z ní vyrobí 309 tun drogy. Výnosy z drogového obchodu pak pomáhají financovat povstalce.

S kokainem se ale potýkají i další země - rekordní tunu a tři sta kilogramů drogy zabavily úřady ve Venezuele při pokusu propašovat ho na palubě letadla Air France do Paříže. Drogu pašeráci rozdělili do kufrů registrovaných pod falešnými jmény. „Zadrželi jsme 22 lidí, z toho osm vojáků a další jsou zaměstnanci Air France a letištní úředníci. Všichni spolupracovali na tom, jak kufry dostat do letadla, a jsou součástí organizovaného zločinu,“ uvedl venezuelský ministr vnitra a spravedlnosti.

Rozsáhlou akci proti drogovým kartelům spustil i Honduras. Pašerákům hledaným Spojenými státy policie zabavila peníze na účtech a majetek za 800 milionů dolarů.

Legalizací proti drogové mafii (zdroj: ČT24)